Građani taoci vladajuće koalicije u Općinskom vijeću Živinice

Opozicione stranke u Općinskom vijeću Živinice SBB BiH, SUND i LDS održali su pres konferenciju za nonvinare povodom usvajanja budžeta Općine Živinice za 2016. godinu.

Vijećnici Mirsad Šljivić, Zahid Mušić, Faruz Tulumović i Amir Zoletić javnost žele upoznati o teškom kršenju zakonskih propisa, Statuta i Poslovnika o  radu OV Živinice. Istakli su da zajednička koalicija SDA, SDP, SzBiH i NSRzB BiH donose nezkonite odluke, prethodno dogovorene u u živiničkim kafanama a na štetu građana općine Živinice.

„Na sjednici Općinskog vijeća od 28.decembra bili smo svjedoci brutalnog kršenja Statuta i Poslovnika o radu OV Živinice. Naime, prilikom donošenja Budžeta za narednu godinu vijećnici opozicije iz političkih partija SBB, SUND i LDS su uložili na vrijeme amandmane na Prijedlog Budžeta općine Živinice za 2016.godinu, dostavili sve na vrijeme, iščitali ga za govornicom i tražili, u slučaju da ih načelnik ne prihvati, da se vijećnici izjasne po amandmanima, dakle, sve u skladu sa Zakonom i ostalim zvaničnim aktima općine Živinice. Međutim, kao i nebrojeno puta do sada na scenu stupa vijećnik Nail Jusić, koji je predsjedavao pomenutom sjednicom i odmah nakon pauze zbog uslaglašavanja prijedloga, gdje načelnik nije prihvatio amandamane, daje prijedlog Budžeta na usvajanje, kršeći Statut općine Živinice, član 22. i član 33, te Poslovnik o radu, član 131, stav 2 i član 132, stav 2“, rekao je vijećnik iz reda opozicije Zahid Mušić.

Vladajuća koalicija odbila smanjenje paušala

Nedopustivo je bilo da se na takav način usvaja Budžet, a još je i predložio vraćanje iznosa paušala vijećnika na period prije povećanja, o čemu je rekao:

„Vrhunac kabadahijskog ponašanja od strane vijećnika Naila Jusića bio je kada nije dozvolio sekretaru OV Živinice da izvrši svoju zakonom propisanu obavezu i dužnost, da izađe za govornicu, a na insistiranje vijećnika da zaštiti zakonitost rada OV i način donošenja odluka. Donošenje Budžeta na ovakav način baca ogromnu mrlju na rad OV Živinice i na same vijećnike. Mi smo ovim amandamanima željeli bar malo popraviti tu sumornu sliku koja vlada u durštvu. Željeli smo ispraviti nepravdu prema pojedinim sportskim udruženjima i udruženjima građana, koji su diskriminirani u odnosu na druga slična udruženja sa jako malim izdacima iz Budžeta. Takođe, amandaman koji je uložen za smanjenje vijećničkih paušala za 18 odsto, odnosno vraćanje na nivo prije povećanja, vijećnik Nail Jusić nije htio dati na glasanje, kao i smanjenje troškova za reprezentaciju i troškove rada OV Živinice“, naglasio je Šljivić.

presss

Foto: Sa press konfernecije opozicije u OV Živinice

Donošenje odluka “daljinskim upravljačem” iz kafana

Faruz Tulumović, vijećnik stranke SBB dijeli mišljenje prethodnika, kada je u pitanju nezakonit rad Općinskog vijeća na prošloj sjednici, prilikom usvajanja Budežta za narednu godinu i kaže:

„Općinsko vijeće Živinice je i ovaj puta pokazalo da djeluje na sebi svojstven načein i rijetko je da se u BiH može naći nešto slično po pitanju nezakonitosti u radu! Puno je apsurda u valdajućoj koaliciji, koja želi građanima nametnuti još veći teret na leđa, što je pokazano prijedlogom za povećanje komunalnih taksi za 40 do 50 odsto, te još nekih povišica! Koalicione partije imaju dovoljno ruku, ali se pokazalo da ih dižu na osnovu“daljinskog upravljača“ iz kafana i vidno je da neko kontroliše i upravlja njihovim načinom donošenja odluka. Ponašanje zamjenika predsjedavajućeg OV Živinice Naila Jusića liči više na kafansko vođenje sjednica, koji krši zakonske i druge normativne akte, što je pokazao u više navrata, kako je to već rečeno, a vidljivo je takođe da i načelnik se povinovao naredbama „daljinskog upravljača“ i djeluje vezanih ruku. Nije mi još uivijek jasno zašto OV krši zakonistost u radu, podsjećam da su takse najveće na TK, a takođe i naknade paušala su iznad vijećnika Tuzle, što nam govori da je svrha OV samo za sebe! Budžet općine Živinice puni se 80 odsto na osnovu doprinosa privrednih subjekata, a nas niko ne pita kako unaprijediti poslovni ambijent!?? Poznato je takođe da je SBB od nedavno postala koalicioni partner Stranke Demokrtske Akcije BiH na svim nivoima u državi, jedino nije u Općinskom vijeću Živinice, zato što mi djelujemo po svojoj savjesti, a ne dirigovanjem „daljinskim“ iz živiničkih kafana“, istakao je Faruz Tulumović.

Vijećniok SBB Amir Zoletić podržao je prethodne govornike i pozvao SDA i SDP, kao nosioce vlasti u općini Živinice, da se vrate u zakonske okvire, da poštuju zakone države BiH, Federacije BiH i Tuzlanskog kantona, kao i Statut i Poslovnik o radu OV Živinice, te da se otrgnu od pojedinaca, čiji su taoci postali oni sami, ali i svi drugi građani općine Živinice./Press opozicionih partija SBB, SUND i LDS

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više