5.novembar Svjetski dan romskog jezika

5.novembar obilježava se kao Svjetski dan romskog jezika.

Romski jezik se još uvijek ne izučava u školama i fakultetima u Bosni i Hercegovini, što bi u narednom periodu moglo biti promijenjeno, obzirom da je već pokrenuta inicijativa za sporvođenje navednog.

Predstavnici Ženske romske mreže ”Uspjeh’ i Udruženja Bolja budućnost Tuzla ovom prilikom su istakli,  da je  ključni problem Roma kao najbrojnije nacionalne manjine svakako  velika nezaposlenost i nizak stepen obrazovanosti, a ono na šta posebno ukazuju jeste uvođenje romskog jezika u školski obrazovni sistem čija je inicijativa već pokrenuta ranijih godina, kazala je za TVŽ Larisa Kovačević, predstavnica Udruženja Bolja budućnost Tuzla .

Riječ “ROM” znači čovjek, a romski jezik na području Bosne i Hercegovine zastupljen je više od 100 godina. Nediskriminacija i više znanja o romskoj kulturi i tradiciji želja je svih Roma, a iz Udruženja poručuju da je neznanje najveća opasnost.

Dijana Svrakić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više