70 000 građana/ki potpisalo građansku peticiju za uvođenje novih tehnologija u izborni proces

Kampanja Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH je rezultirala sa 70 000 potpisa građanske peticije kojom se traži sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan uvođenjem elektronske identifikacije birača/ica i mašina za skeniranje glasačkih listića.

Iz Koalicije „Pod lupom“ podsjećaju da bi se uvođenjem novih tehnologija vratilo povjerenje građana u izbore, ali i doprinijelo povećanju transparentnosti u izborni proces. Uvođenjem mašina za skeniranje glasačkih listića spriječile bi se izborne prevare koje se ogledaju u promjeni rezultata glasanja kroz poništavanje glasova za političke protivnike, glasanje umjesto neizašlih na izbore ili dopisivanje ličnih glasova. Dodatno, bila bi omogućena kvalitetnija postizborna analiza i tzv. izborna forenzika od strane izborne administracije, posmatrača i svih sudionika izbornog procesa. Zavisno od tehnologije koja bi se primjenjivala, rezultate izbora mogli bi imati nekoliko sati ili minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta. Elektronskom identifikacijom birača bi se spriječile zloupotrebe vezane za identitet birača koji izlazi na glasanje kao što su glasanje u ime druge osobe, glasanje više puta i zloupotreba glasanja nakon zatvaranja biračkih mjesta, a bilo bi moguće pratiti i izlaznost birača na izbore u realnom vremenu.

Koalicija „Pod lupom“ će do Nove 2022.godine, u saradnji sa više od 60 organizacija civilnog društva realizirati potpisivanje peticije u više od 70 gradova i općina u Bosni i Hercegovini, a građansku peticiju Koalicije „Pod lupom“ možete potpisati i  online putem online obrasca klikom na link: https://podlupom.org/peticija/

Koalicija „Pod lupom“ zahvaljuje građanima i građankama na ukazanom povjerenju i prepoznavanju važnosti kampanje za uvođenje novih tehnologija u izborni procec, te ih poziva da ukoliko još uvijek nisu, potpišu peticiju ili u svojim lokalnim zajednicama ili online.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više