Agencija za nadzor osiguranja FBiH: Tržište osiguranja u FBiH stabilno i održivo

Agencija za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine održala je sastanak s upravama društava za (re)osiguranje na kojem su također bili prisutni i predstavnici Biroa zelene karte u Bosni i Hercegovini, Zaštitnog fonda Federacije Bosne i Hercegovine, Udruženja društava za osiguranje u Federaciji Bosne i Hercegovine i Aktuarskog društva u Bosni i Hercegovini.

U prvom dijelu sastanka Agencija za nadzor je prezentirala podatke o tržištu osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2022. godinu s fokusom na podatke koji se odnose na osiguranje od autoodgovornosti te dala osvrt na provedene i planirane aktivnosti regulatora, priopćeno je u četvrtak iz Agencije za nadzor osiguranja FBiH.

Istaknuto je da je u 2022. godini premija životnih i neživotnih osiguranja zabilježila porast, da je tržište osiguranja i dalje dominantno vezano za osiguranje vozila (autoodgovornost i kasko) te da se može reći kako je tržište osiguranja u FBiH, uvažavajući navedeno kao i pokazatelje poslovanja, stabilno i održivo.

Drugi dio sastanka bio je posvećen Međunarodnom standardu financijskog izvještavanja 17- Ugovori o osiguranju (MSFI 17).

Prezentaciju vezanu za primjenu i izazove MSFI 17 održao je konzultant Stjepan Anić – Op2M doo Zagreb, dok je Agencija za nadzor dala osvrt na trenutni status MSFI 17 u Federaciji Bosne i Hercegovine, prezentirala rezultate analize upitnika o spremnosti sektora osiguranja za implementaciju standarda, te ukazala na predstojeće aktivnosti vezane za pripremu implementacije.

– S obzirom na nisku razinu spremnosti društava za osiguranje kada je u pitanju implementacija MSFI 17, u trećem kvartalu 2022. godine Agencija za nadzor je poduzela aktivnosti na prolongaciji primjene standarda te sačinila Akcijski plan, na osnovu čega je Savez računovođa, revizora i financijskih radnika FBiH donio odluku da se primjena standarda prolongira do 1. siječnja 2026. godine – ističe direktor Agencije za nadzor Ivan Luburić.

Dodaje kako društva za osiguranje, uz podršku Agencije za nadzor, trebaju razdoblje od naredne tri godine maksimalno iskoristiti i adekvatno se pripremiti za punu implementaciju standarda.

– U cilju adekvatne pripreme formira se radna grupa na razini sektora osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine koju će činiti predstavnici Udruženja društava za osiguranje u Federaciji Bosne i Hercegovine, Akturaskog društva u Bosni i Hercegovini i Agencije za nadzor – zaključio je Luburić.

 

RTV Slon/Fena

The post Agencija za nadzor osiguranja FBiH: Tržište osiguranja u FBiH stabilno i održivo appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više