Prvi u TK: Airsoft Klub B-Unit iz Živinica organizuje veliki međunarodni Airsoft susret (FOTO/VIDEO)

Airsoft klub B-unit Živinice ovog mjeseca po prvi puta na području tuzlanskog kantona tačnije, 26. i 27. augusta organizuje Međunarodni airsoft susret pod nazivom “Operation Howitzer (Ultra Conflict)”. Airsoft je u stvari vrsta rekreativnog sporta u kome se protivnici takmiče u improvizovanim ratnim uslovima i eliminišu oponente do pobjede u različitim uslovima.

U Živinice dolazi 25 klubova(do sada prijavljenih) iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Igrom će koordinirati moderatori koji će biti zaduženi za sam tok odvijanja igre. Iako je ovaj vojno-simulacijski sport relativno mlad u Bosni i Hercegovini, mladi airsofteri su posljednjih godina postali prepoznatljivi kako u domovini tako i izvan nje i svake godine postavljaju nove granice.

OPERATION HOWITZER (SCENARIO)
(Ultra Conflict)

Na istočnim granicama Letonije (male članice NATO-a koja graniči sa Rusijom) nagomilavaju se pobunjeničke –proruske snage sa ciljem osposobljavanja teškog topa. Osposobljenim topom bi granatirale obližnje letonske gradove i položaje oslabljene i „odsječene“ Letonske vojske. Sve to rade uz prešutno odobravanje Rusije koja ima za cilj da sukob iskoristi za ulazak u rat i pripajanje susjednih zemalja, inače članica NATO-a, u kojima živi veliki procenat Ruske populacije.
Manji broj pripadnika letonske vojske je odsječen na istoku zemlje i očajnički se trudi da uspostavi komunikacijski centar putem kojeg će uspostaviti vezu sa ostalim članicama NATO-a i pozvati ih u pomoć. Istovremeno će pokušati osposobiti top kojim bi uništile glavnu bazu pobunjenika i samim tim spriječile sukob većih razmjera.


Na teritoriji u kojoj će uskoro izbiti oružani sukob se nalaze i rudnici bogati dijamantima. Rudnici su pod kontrolom lokalnih stanovnika – rudara koji su jako dobro naouružani i opremljeni (vojna oprema, protivoklopno naoružanje, municija, mine, vojno – telekomunikacijski uređaji…) i iz svega žele izvući veliku finansijsku korist.


Strane u sukobu:
1. WAF (Letonska vojska/NATO) 
2. RF (Proruski pobunjenici/)
3. LOKALNO STANOVNIŠTVO – RUDARI


FAZA 1 – prvi dan 

Misije:
„LINIJA ODBRANE“
„KOMUNIKACIJSKI CENTAR“
„ZOLJA“
„DEMINERSKA OPREMA“


FAZA 2 – PRVI DAN SUSRETA 

Misije:
„TOČAK“
„HAUBICA“


FAZA 3 – PRVI DAN SUSRETA (NOĆNI FIGHT ) 

Misije:
“B –UNIT“


FAZA 4 – DRUGI DAN SUSRETA 

Misije:
„RAKETA“
„PUCANJ“


BAZE
1. WAF BAZA
2. RF BAZA


RUDNICI
Na terenu će se nalaziti 3 rudnika. Rudnici će se nalaziti između linija razgraničenja WAF i RF strane. Osvajanje rudnika će uvijek osigurati i neki rekvizit koji će olakšati misije i aktivnosti koje slijede. Dobro provjerite džepovei ruksake rudara jer možda su dijamanti baš tu.


SELO
U selu će biti stacionirana prodavnica u kojoj će svaka strana u sukobu moći kupiti npr.: rasvjetu, pipalice za mine, hranu, gorivo, vodu i sl. Plaćanje će se vršiti dijamantima. Zona prodavnice će biti ograđena i u nju će striktno svaka od strana morati ulaziti nenaoružana.


DIJAMANTI
Prilikom svake uspiješno završene misije,osvojenog rudnika i svakog prikupljenog dijela topa osvaja se po nekoliko dijamanta. Skupljeni dijamanti se mogu iskoristiti za potplaćivanje rudara i kupovini u prodavnici. Svaki dijamant koji ostane u bazi se boduje.


BODOVANJE
Sve uspješno završene aktivnosti i misije biće bodovane. Svaki dijamant koji na kraju susreta ostane u bazi će se takođe bodovati.

DODATNO OBAVJEŠTENJE
24h Mil-Sim susret Operacija HOWITZER – ULTRA CONFLICT će se igrati po pravilima Saveza airsoft klubova Federacije Bosne i Hercegovine.
Više o pravilima i informacijama pogledajte na stranici ASK B-Unit

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više