Prvi u TK: Airsoft Klub B-Unit iz Živinica organizuje veliki međunarodni Airsoft susret (FOTO/VIDEO)

Airsoft klub B-unit Živinice ovog mjeseca po prvi puta na području tuzlanskog kantona tačnije, 26. i 27. augusta organizuje Međunarodni airsoft susret pod nazivom “Operation Howitzer (Ultra Conflict)”. Airsoft je u stvari vrsta rekreativnog sporta u kome se protivnici takmiče u improvizovanim ratnim uslovima i eliminišu oponente do pobjede u različitim uslovima.

U Živinice dolazi 25 klubova(do sada prijavljenih) iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Igrom će koordinirati moderatori koji će biti zaduženi za sam tok odvijanja igre. Iako je ovaj vojno-simulacijski sport relativno mlad u Bosni i Hercegovini, mladi airsofteri su posljednjih godina postali prepoznatljivi kako u domovini tako i izvan nje i svake godine postavljaju nove granice.

OPERATION HOWITZER (SCENARIO)
(Ultra Conflict)

Na istočnim granicama Letonije (male članice NATO-a koja graniči sa Rusijom) nagomilavaju se pobunjeničke –proruske snage sa ciljem osposobljavanja teškog topa. Osposobljenim topom bi granatirale obližnje letonske gradove i položaje oslabljene i „odsječene“ Letonske vojske. Sve to rade uz prešutno odobravanje Rusije koja ima za cilj da sukob iskoristi za ulazak u rat i pripajanje susjednih zemalja, inače članica NATO-a, u kojima živi veliki procenat Ruske populacije.
Manji broj pripadnika letonske vojske je odsječen na istoku zemlje i očajnički se trudi da uspostavi komunikacijski centar putem kojeg će uspostaviti vezu sa ostalim članicama NATO-a i pozvati ih u pomoć. Istovremeno će pokušati osposobiti top kojim bi uništile glavnu bazu pobunjenika i samim tim spriječile sukob većih razmjera.


Na teritoriji u kojoj će uskoro izbiti oružani sukob se nalaze i rudnici bogati dijamantima. Rudnici su pod kontrolom lokalnih stanovnika – rudara koji su jako dobro naouružani i opremljeni (vojna oprema, protivoklopno naoružanje, municija, mine, vojno – telekomunikacijski uređaji…) i iz svega žele izvući veliku finansijsku korist.


Strane u sukobu:
1. WAF (Letonska vojska/NATO) 
2. RF (Proruski pobunjenici/)
3. LOKALNO STANOVNIŠTVO – RUDARI


FAZA 1 – prvi dan 

Misije:
„LINIJA ODBRANE“
„KOMUNIKACIJSKI CENTAR“
„ZOLJA“
„DEMINERSKA OPREMA“


FAZA 2 – PRVI DAN SUSRETA 

Misije:
„TOČAK“
„HAUBICA“


FAZA 3 – PRVI DAN SUSRETA (NOĆNI FIGHT ) 

Misije:
“B –UNIT“


FAZA 4 – DRUGI DAN SUSRETA 

Misije:
„RAKETA“
„PUCANJ“


BAZE
1. WAF BAZA
2. RF BAZA


RUDNICI
Na terenu će se nalaziti 3 rudnika. Rudnici će se nalaziti između linija razgraničenja WAF i RF strane. Osvajanje rudnika će uvijek osigurati i neki rekvizit koji će olakšati misije i aktivnosti koje slijede. Dobro provjerite džepovei ruksake rudara jer možda su dijamanti baš tu.


SELO
U selu će biti stacionirana prodavnica u kojoj će svaka strana u sukobu moći kupiti npr.: rasvjetu, pipalice za mine, hranu, gorivo, vodu i sl. Plaćanje će se vršiti dijamantima. Zona prodavnice će biti ograđena i u nju će striktno svaka od strana morati ulaziti nenaoružana.


DIJAMANTI
Prilikom svake uspiješno završene misije,osvojenog rudnika i svakog prikupljenog dijela topa osvaja se po nekoliko dijamanta. Skupljeni dijamanti se mogu iskoristiti za potplaćivanje rudara i kupovini u prodavnici. Svaki dijamant koji ostane u bazi se boduje.


BODOVANJE
Sve uspješno završene aktivnosti i misije biće bodovane. Svaki dijamant koji na kraju susreta ostane u bazi će se takođe bodovati.

DODATNO OBAVJEŠTENJE
24h Mil-Sim susret Operacija HOWITZER – ULTRA CONFLICT će se igrati po pravilima Saveza airsoft klubova Federacije Bosne i Hercegovine.
Više o pravilima i informacijama pogledajte na stranici ASK B-Unit

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više