Akademik Sinanović o simpoziju o posljedicama koronavirusa: Biće osvijetljeni svi medicinski aspekti COVID-19

Internacionalna akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini (IANUBIH) u saradnji s Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla i Udruženjem psihijatara Tuzlanskog kantona, 22. i 23. oktobra 2021. godine u Tuzli organizira međunarodni naučni simpozijum pod naslovom: “Šta smo naučili o posljedicama COVID-19 pandemije?”

Dio predavanja biće održan putem online platformi, a dio uživo, prilagođeno preporučenim epidemiološkim mjerama.

Simpozij će pokušati dati odgovor na postavljeno pitanje u samom naslovu kroz 22 planirana predavanja i diskusije koje će uslijediti.

– Biće osvijetljeni svi medicinski aspekti COVID-19, pandemije kod djece i odraslih, respiratorni problemi, majka i dijete tokom pandemije, različiti neurološki, kardiološki i gastrointenstinalni poremećaji, poremećaji mentalnog zdravlja, zdravstvene posljedice kod uposlenika angažovanih u zdravstvu tokom COVID-19 pandemije – izjavio je za Fenu akademik Osman Sinanović, voditelj Razreda za medicinske nauke IANUBiH.

Na simpozijumu će govoriti prof. Afsal Javed, aktuelni predsjednik Svjetskog udruženja psihijatara, prof. Ognjen Gajić iz Sarajeva koji vodi jedinicu intenzivnog liječenje na Mayo klinici u SAD-u i koji je u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, pokretač platforme za razmjenu iskustava kolega iz regije, kao i naučnih i praktičnih znanja baziranih na dokazima.

– Jedna od zasebnih sesija će biti posvećena posljedicama COVID-19 pandemije na religijski život vjernika i religijskih zajednica u BiH i općenito sa pogledima iz islamske, katoličke i pravoslavne perspektive – izjavio je akademik Sinanović.

Tokom simpozijuma koji se održava u petak i subotu, biće promovisana i knjiga „Norman Sartorius – razgovori, misli, djela“, autora Vlade Jukić i Mire Jakovljevića. Profesor Norman Sartorius je poznati ekspert iz područja mentalnog zdravlja i jedan od prethodnih predsjednika Svjetskog udruženja psihijatara, kao i visoki zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije za područje mentalnog zdravlja.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više