Aktivnosti na poboljšanju strateškog dokumenta u borbi protiv nasilja u porodici

Nasilje predstavlja svaki čin protiv volje pojedinca koji ugrožava lični integritet u bilo kojem obliku nasilja. Iako je u određenom periodu došlo do smanjenja broja nasilja u porodici, tokom pandemije došlo je do povećanja broja prijava nasilja u porodici i to za 24 posto.

Tuzlanski kanton već ima strateški dokument po trenutno važećoj strategji. U 2020 godini rezultati su pokazali da se nadležne institucije ipak brzo prilagodile potrebama koje je izazvala pandemija COVID- 19”, istakla je Suada Selimović, stručna savjetnica Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

U Bosni i Hercegovini nasilje u porodici regulisano je entitetskim kaznenim zakonima, porodičnim zakonima ali i zakonima o zabrani diskriminacije, a strateški dokument predstavlja kontinuitet strateškog i sveobuhvatnog djelovanja u oblasti prevencije i postupanja u slučajevima nasilja u porodici.

Ovaj dokument za period do 2027. godine veže se za koncept strateškog i razvojnog planiranja na svim nivoima organizacije vlasti, a veže se i za način planiranja u Evropskoj uniji”, navodi Zlatan Hrnčić, stručni saradnik u Gender akcionom planu Vlade FBiH.

Raznim aktivnostima i kampanjama koje se provode želi se poslati jasna poruka o gorućem problemu, ali i uticati na javnost u velikoj mjeri kako bi se broj slučajeva nasilja znatno smanjio.

Razvijanje i jačanje svijesti, promocija da nasilje u porodici nije privatna stvar, da je to društveni problem, da nasilje u porodici može se primijetiti i da mogu prijaviti i komšije i neke druge nadležne institucije”, rekao je Elvir Čamdžić, Centar za socijalni rad Banovići.

Nasilje u svim oblicima predstavlja društveni izazov pred kojim svako od nas treba postaviti cilj da radimo na tome da se broj slučajeva nasilja smanji, ali i da se svi preispitujemo da li smo dovoljno uradili?

 

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više