Aktivnosti Veterinarske stanice Živinice

Sa niskim temperaturama počela je i sezona svinjokolja.

U gradskoj veterninarskoj stanici kažu da tokom cijele godine vrše pregled mesa na trihinelozu , a u ovom mjesecu je to intenzivirano.

Pored redovnih aktivnosti, Veterinarska stanica  Živinice ovih dana vrši i akciju sterilizacije  i kastracije mačaka  i pasa odnosno kućnih ljubimaca.

U vrijeme svinjokolja koje je aktuelno ovih dana, prisutna je i potencijalna opasnost od trihineloze.

Ispravnost mesa kod zaklanih životinja često se ne kontroliše, a provjera mesa jedina je preventiva od ove zarazne bolesti.

Trihineloza je neizlječiva, a prate je simptomi stomačnih  tegoba, groznice i povišene temperature.

Bliže se novogodišnji i božićni praznici sa obaveznim pečenjem na trpezi, pa veterinari iz JP Veterinarska stanica Živinice ,  savetuju  da se  meso kontroliše  na trihinelozu.

5 KM koliko košta pregled u Veterinarskoj stanici Živinice , mala je cijena za potencijalnu opasnost koja vreba od trihinele. Trihineloza je skrivena bolest domaćih i divljih životinja i opasna je što se ne vidi golim okom, kazao nam je veterinar Asmir Salihović.

Trihineloza je skrivena bolest domaćih i divljih životinja i opasna je što se ne vidi golim okom, kazao nam je  direktor JP Veterinarska stanica Asmir Salihović.

Posljedice za ljudsko zdravlje od trihineloze  su doživotne, jer parazit ostaje u organizmu zauvjek.

Zavisno od opšteg zdravstvenog stanja čovjeka, količine unesenog mesa kao i broja unesenih larvi, infekcija se  može javiti već poslije nekoliko dana, a u nekim slučajevima i do 45 dana. Pojava temperature, povraćanja, dijareje, muke i malaksalosti najčešće se tumače kao grip ili prehlada i ne mogu odmah ukazati na inficiranost trihinelom. Ukoliko se posle dvije nedelje pojavi otok očnih kapaka, bolovi u mišićima, otežan govor ili kretanje, pouzdani su simptomi da je osoba zaražena. Oporavak je dugotrajan a potrebno je napomenuti da se u nekim slučajevima, kod najtežih oblika infekcije, zabilježeni i smrtni ishodi.

Pored redovnih aktivnosti , Veterinarska stanica Živinice u ovom mjesecu radi i akciju sterilizacije i kastracije kućnih ljubimaca.

Vlasnici životinja su zadovoljni pruženo uslugom koja se izvrši u našoj stanici, i to nam je najveći motiv za dalje napredovanje u radu , zaključuje direktor Salihović.

Dijana Svrakić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više