Američke obavještajne službe: COVID-19 nije razvijen kao biološko oružje

Američke obavještajne agencije saopćile su kako možda nikada neće biti otkriven korijen COVID-19, ali su zaključili da virus nije proizveden kako bi bio korišten kao biološko oružje, prenosi Anadolu Agency (AA).

U izvještaju Ureda Nacionalne direkcije za obavještajne poslove (ODNI), s kojeg je skinuta oznaka tajnosti, navedeno je kako postoje dvije moguće hipoteze, da je COVID-19 iscurio iz laboratorije ili je nastao prirodnim putem, javio je BBC.

Ipak, rečeno je kako nema dovoljno informacija da bi bio donesen konačan zaključak.

Iako vjeruju da virus nije proizveden da bi bio korišten kao biološko oružje, predstavnici obavještajnih službi razilaze se u mišljenjima o mogućem nastanku virusa.

Četiri obavještajne agencije pokazuju ”nisko uvjerenje“ da je virus prešao sa zaražene životinje ili povezanog virusa.

Jedna obavještajna agencija pokazuje ”srednje uvjerenje“ da je zbog “laboratorijske nesreće” na Institutu za virologiju u Wuhanu, u Kini, virus iscurio i tako prenesen na čovjeka.

U izvještaju navode kako kineski zvaničnici nisu znali za postojanje virusa prije nego što je došlo do širenja zaraze krajem 2019. godine u Wuhanu. Dodaje se kako je Kina sprečavala međunarodnu istragu i opirala se dijeljenju podataka.

U maju je američki predsjednik Joe Biden naredio pokretanje istrage o porijeklu virusa, uključujući i mogućnost da je virus iznesen iz laboratorije, što je kineska strana odbacivala.

U svijetu je od posljedica COVID-19 umrlo oko pet miliona ljudi, a više od 240 miliona je zaraženo.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više