BKC Živinice: promocija romana prof. Mirsada Mustafića

U utorak 15.novembar, sa početkom u 17 sati, u BKC Živinice održat će se promocija dvije knjige  profesora Mirsada Mustafića: roman “Bratunačka sultanija” i zbirka pripovjedaka “Užičanka Emina”.

Promotori će biti prof. Larisa Ćustendil i mr. Alija Mrkonjić.

Prof. Mirsad Mustafić je plodni stvaralac u oblasti književnosti i do sada je iz štampe izašlo 18 knjiga različitog sadržaja, od čega 12 romana i 6 zbirki pripovjedaka.

Knjiga “Užičanka Emina” osamnaesto je po redu literarno djelo Mirsada Mustafića. Riječ je o zbirci pripovjedaka kojih je ukupno dvadeset i jedna. Svaka od njih posvećena je na neobičan način ljudima i događajima iz Srebrenice, bilo da su ovi događaji vezani za razdoblje sredine 19 stoljeća, kada se zbog ubrzanog slabljenja Osmanske države događa prvi značajniji progon muslimana, odnosno Bošnjaka iz Srbije, a koji su na različite načine vezani za Srebrenicu ili njenu okolinu ili pak o neposrednom posljednjem ratu – agresiji koja nas je zadesila 1992.godine.

Drugo djelo odnosi se na  roman čija će se promocija održati 15.novembra je „Bratunačka Sultanija“, koja nam govori o malo poznatom periodu, egzodusu Bošnjaka iz Soko Grada i drugih prekodrinskih krajeva sredinom 19. vijeka, i povezuje to sa genocidom koji su potomci nekadašnjih muhadžira doživjeli u periodu 1992-1995. godine na području Srebrenice, Bratunca i drugih mjesta UN-ove zaštićene zone. U ovom neohistorijskom romanu autor prati sudbine djevojke Sultanije iz Soko Grada (područje između Ljubovije i Krupnja), i njene praunuke Sultanije iz Bratunca.

Više o djelima bit će govora na promociji zakazanoj za 15.novembar u 17 sati, Bosanski kulturni centar Živinice.