Bosanski kulturni centar Živinice pokreće Veliku donatorsku akciju za rekonstrukciju zgrade BKC-a

JU BKC Živinice u pripremi je dokumentacije za projekat potpune rekonstrukcije zgrade, koji će biti apliciran na fond turske agencije za razvoj TIKA i Ministarstva civilnih poslova BiH.

-Obzirom da rekonstukcija košta nekoliko stotina hiljada KM, odlučili smo se pomoć zatražiti i od donatora, a prvenstveno za projekte rekonstrukcija Velike sale BKC-a (restauracija stolica-stolica za kulturu, zamjena etisona, uređenje kulisa, te nabavka scenskih i salonskih platana, uređenje loža, rekonstukcija električnih instalacija, unutarnja stolarija). Fasadiranje zgrade ( nabavka ljepila, mreža, fasadnih boja i stiropola). Uređenje biblioteke-dječiji odjel (nabavka etisona, polica za knjige, klub stolovi, etisoni, ormarići, računari-kazao je direktor Elmir Krivalić.

Tokom prošle godine zhvaljujući Načelniku Samiru Kamenjakoviću i Općinskom vijeću, u rekonstukciju je uloženo oko 30. 000 KM (mokri čvor, ulazna vrata i stolarija), dok je zahvaljujući Fondaciji za muzičke scenske i likovne umjetnosti urađena Led rasvjeta, a uložili smo i značajna vlastita sredstva za krečenje oko 1000 kvadrata prostora, uređenje Velike scene sa UG Scena, hola Kino sale, nabavku vatrozaštitne opreme, scenskog svjetla itd.

-Svi oni koji vole umjetnost i djelatnost kulture i Živinice sigurno će se odazvati na Veliku donatorsku akciju, ističe Krivalić.

Prema statističkim podacima prošle godine je u BKC-e bilo više od 250 aktivnosti, dok je našu zgradu posjetilo oko 15 000 građana, a velika većina aktivnosti nije bila komercijalna.

-Ovim putem pozivamo sve privrednike, funkcionere, političare, društveno aktivne građane i ljubitelje kulture da nam pomognu u realizaciji ovog projekta, koji će trajati sve dok ne bude završen. U ovu akciju uključuju se i udruženja koja se bave kulturnom djelatnošću u općini Živinice, pa uskoro očekujemo donatorske koncerte, predstave, promocije. Sve donacije biće transparentne, kao i njihov utrošak, putem naše facebook stranice, a uskoro i web stranice, zahvaljujući profesoru Midhatu Umihaniću.