Istina o američkoj vojnoj bazi na Ciljugama Camp Comanche – US Air Force

Prije 21 godinu u Živinicama tačnije na Ciljugama američka vojska je započela sa izgradnjom zračne američke vojne baze(US Air Force) pod nazivom Camp Comanche koja je bila jedna od ključnih na Balkanu. Mnogi i ne znaju za postojanje te baze, a i oni što su znali pitali su se kakva je to baza bila, za šta je služila i kako je izgledala. Danas je ta baza skoro i nestala, sve je napušteno i uništeno.

Živinice Čaršija portal je stupio u kontakt sa američkim vojnim veteranima koji su boravili u ovoj bazi i koji su podijelili sa nama rijetke informacije i neke neobjavljene fotografije.

Welcome to Camp Comanche

Baza Comanche, izvorno poznata kao “Tuzla West”, koja se sastojala od piste, osam bunkera, jednog puta, i nekorištene željezničke pruge. Comanche Baza je bila središte operacija letova na Balkanu. Američke trupe su ispočetka bile u šatorima. Tu je bio i cappucino bar, restoran, kapela, teretana, kino kao i market. Uvjeti života bili su pogodni. Većina osoblja je bilo smješteno u kolibama (vrsta drvenih zgrada) i u šatorima. Međutim kasnije je baza zamijenila sve šatore sa kolibama.

Izgradnja kampa započela je 31. decembra 1995. godine dok su još istraživali mjesto. Sigurnost još nije bila utvrđena, a vojnici su zauzeli stari Mig (rusko-izgrađen borbeni avion) koji je bio u hangaru. Sigurnost je bila zabrinjavajuća u cijelom kampu dok je trajala gradnja s neprekidnom prisustvom djece, odraslih i vojnika oko građevinskog područja. Početni broj vojnika u kampu bio je 2200. (kasnije 1.700 vojnika). Bilo je i otvoreno polje za pistu, makadamske površine oko 2 kilometra u dužinu i 15 metara u širinu na neravnoj površini na kojoj je danas sportski aerodrom. Četvrta zračna brigada(The 4th Aviation Brigade ) je kasnije koristila cijelu pistu za zračne operacije. Dok je dovoljno velika bila za kamp, početna lokacija baze je imala tlo od gline sa vrlo visokim podzemnim vodama što je inženjerima otežalo rad i što je zahtjevalo oko 60 dana pripreme radilišta, uključujući čišćenje mina, prije početka gradnje kampa. Uvjeti tla su zakomplicirali deminiranje.

Cappuccino bar Camp Comanche

Inženjeri su izgradili više od 200 objekata u kampu Comanche. Među njima su kasarne sa prostorom za 2.500 vojnika, motorne bazene dovoljno velike da prime 700 vozila, i heliodroma koji bi mogli držati do 54 aviona. Gotovo pet kilometara ograde okružene kontejnerima za skladište, farmu za gorivo, prostor za točenje goriva, kao i komande vojske.

US Army 1. oklopna divizija, na Comanche bazi zapad, Bosnia-Herzegovina

Iako nije idealna, baza pokazuje fleksibilnost borbenog sistema zrakoplovstva. 1.700 smještaja, tuševi, moral, rad i zabava, uključujući kapelu, medicinske, sportske i rekreacijske objekte, te u kino. Dana 9. februara, general John M. Shalikashvili, predsjednik Združenog štaba, je obišao objekte na Comanche bazi s drugim najboljim oficirima američke vojske. General Shalikashvili, svjestan sličnih US Air Force baznih sistema, bio je impresioniran predanošću vojske za pružanje visoke kvalitete života.

Vrhovni komadant savezničkih snaga u Evropi general Wesley Clark (lijevo), do 1. poručnika Jeffrey Csoka (u sredini) u Bazi Comanche

Godine 1997. Komači baza je privremeni dom za oko 1.000 američkih vojnika zrakoplovstva, kao i za njihove Apache, Black Hawk i Kiowa Warrior helikoptere iz 501. Napad bojne eskadrile(501st Attack Battalion Squadron) i 2. Oklopne konjice(2nd Armored Cavalry Regiment). Više od 35 čuvara i 17 stražarskih kula štitili su aktivnosti avijacijske podrške na Comanche bazi. Jedan zvaničnik vojske prenosi da je posada održavala stopu spremnosti vozila 96 posto.

Jedinice 49. vazduhoplovna brigada i narodna garda Texas armije, čine jedinicu za podršku koja se zvala “49th Aviation Brigade Combat Team (ABCT)”. To je bila kombinacija jedinica odgovornih za avijacijsku podršku misijama širom Bosne.

US Army podoficir provjerava 2,75 inča rakete ubačene u lanser na AH-64 Apache helikopteru u Komanči Bazi, Bosna i Hercegovina, 2. septembra, 1998.

Jedinice The Support Squadron, 3rd Armored Cavalry Regiment, (3rd ACR), kojim je komandovao potpukovnik Stephen M. Corcoran, pružale su podršku za njihove trupe na Komanči, a koji su raspoređeni na Balkanu tokom operacije Joint Forge.

Krajem 1998. i početkom 1999. godine, Task Force Eagle jedinica dobila je najznačajniju misiju izgradnje od dolaska američkih snaga u Bosnu. Da bi se poboljšala efikasnost, uštedio novac, Task Force Eagle jedinica zatvorila je Colt i Guardian kampove. Zatvaranjem ovih kampova cijele logističke operacije su se preselile iz Guardian u Comanche Base Camp. Masivna izgradnja i napor je bila potrebna u Comanche bazi, bilo je potrebno izgraditi dodatne kolibe za vojnike, skladišni kontejner, održavanje, novi restoran, parkirališta, i brojne druge projekte. Neki od ovih radova su morali biti završeni tako da je 1. konjička Divizija(1st Cavalry Division) mogla ući direktno u Comanche i Eagle Base(Baza Orao na Dubravama) kampove.

Vatrogasna stanica u bazi Comanche

Inžinjeri iz Fort Drum-a, New York, uzeli su  $1.5 milion vrijedan projekat za izgradnju piste u Septembru 1999.

Na Comanche Bazi je uskoro otvorena i nova teretana, za obuku, košarkaško igralište pune veličine. Osim toga, novi štab bataljona i zgrade koje pružaju veliku okruženje za rad. Kada je 1. konjička Divizija stigla u Komanči bazu, tamo je bilo 140.000 litara goriva. Većina ovog goriva je posvećeno avijacijskoj diviziji.

Prije dolaska američkih snaga baza je pripadala jugoslovenskom vazduhoplovstvu.

Task Force Eagle predaje ključeve baze Camanche Oružanim snagama BiH

“Nema potrebe za ovaj kamp više”, rekao je Swannack. “Ovo je dobra vijest za SFOR i Bosnu i Hercegovinu.”

Na svečanosti u kampu Komanči, 5 Septembra 2002. godine Major, General Charles H. Swannack, Jr., zapovjednik Multinacionalne divizije je zvanično vratio kontrolu nad bazom natrag u ruke Vojske Federacije.

Istaknuti jarbol od 90 metara koje su SFOR(Stabilizacijske snage) koristile da ponosno dignu američku zastavu svaki dan, taj jarbol je bio najviši na Balkanu. “Danas, mi ćemo spustiti američku zastavu koja će visiti u ovom trenutku poslednji put”, rekao je Swannack. “Od danas, ova baza će pripadati Oružanim snagama BiH, te će nositi zastavu Bosne i Hercegovine ponosno.”

Ministarstvo odbrane Federacije planira promijeniti ime kampa. Ali “naziv baze će se pamtiti i uvijek podsjećati na veliki doprinos vojnika Sjedinjenih Američkih Država za izvršenje mira ovdje u BiH.”, rekao je Ferid Buljubašić, zamjenik federalnog ministra odbrane. “Hvala, Vlado Sjedinjenih Američkih Država za ovu zemlju u odličnom stanju, gdje je napravljeno toliko investicija. Mi ćemo nastaviti da je zadržimo.”

Camp Comanche OSBIH

Nažalost ništa od toga danas u našem kampu tj. bazi u Ciljugama nema osim napuštenih hangara, srušenih čuvarskih tornjeva i istruhlih koliba.

Vjerovali ili ne Amerikanci su nam ostavili u bazi 65.000 litara anhidrida sirćetne kiseline. Tek prije tri godine u bivšoj bazi Komači je uništeno svih 65.000 litara anhidrida sirćetne kiseline. Inače, 65.000 litara anhidrida sirćetne kiseline čuvan je devet godina u Vojnoj bazi Ciljuge, a država BiH je za obezbjeđenje i čuvanje izdvojila 800.000 KM. Prema grubim procjenama, od 65.000 litara anhidrida sirćetne kiseline moglo je se proizvesti 10 tona heroina, čija je tržišna vrijednost procijenjena na 100 miliona eura.

Za šta je američkoj vojsci služila ova kiselina i žašto su je ostavili još uvijek nije otkriveno, prema našim istaživanjima smo saznali da su tu kiselinu koristili za proizvodnju posebnog eksploziva koji je duplo jači od običnog eksploziva i da je korištenje tog eksploziva i municije samo dozvoljeno za američku vojsku.

U razgovoru sa američkim vojnicima koji su boravili u ovoj bazi izrazili su želju da ponovo posjete bazu Comanche i prisjete se mladih dana kao i to da već planiraju posjetu, te će pri dolasku obratiti se nama.

Zahvaljujemo se na informacijama i fotografijama; pripadnicima američke vojske koji su boravili u bazi Comanche, NATO, SFOR, United States Army, 1st Cavalry Division i drugim.

Autor: Adel Fejzić – Živinice Čaršija / Balkan.ba

READ ENGLISH VERSION HERE

Američka vojskaCamp ComancheCiljugeTask Force EagleUS Air ForceUSAFusaidVojna baza ciljugeVojska