Ekološka katastrofa: Smrad se i danas širi Živinicama, građani organizuju proteste?! (FOTO)

Posljednja dva dana građani Živinica svjedoče nezapamćenoj ekološkoj katastrofi. Uzrok neugodnog mirisa koji se širi gradskim dijelom i prigradskim naseljima uzrok je organski otpad životinsjkog porijekla koji se nalazi na zemljištu čiji je vlasnik Smail Đug.

Naime tokom noći kamioni dovoze organski otpad sa farme polića Bingo i deponuju na zeljište. Posebno u noćnim satima smrad se širi, a mnogi građani su šokirani. Prema našim saznanjima Općinska ekološka inspekcijska  nije nadležna.

Jučer je na terenu bila inspekcija zaštite okolice i prirode i naložila da se organski otpad preore. No, fotografije načinjene jutros svjedoče da ni danas neće niko poduzeti ništa.

Predsjednik MZ Donje Dubrave Mujo Beširović i zamjenik Tunjo Nikić ističu kako je vlasnik zakupljene parcele, pedesetak metara od puta, uzročnik ekološkog incidenta:

“Ispred MZ Donje Dubrave uputili smo zahtjev za ispitivanje ovog slučaja Ministarstvu poljoprivrede TK i odgovarajućim inspekcijskim službama TK i općine Živinice. Na zakupljenoj parceli vlasnik skladišti otpad životinjskog porijekla i širi se sprečkom dolinom veoma neprijatan miris. Žellimo brzu reakciju na naš zahtjev, kako ne bi došlo do radiklanijih poteza građana MZ Dubrave, ali i živiničkih naselja u kojima se širi neprijatan miris. Ispod mosta na Spreči nalazi se ispust stuparske vode koje građani upotrebljavaju za piće, ali je nemoguće da sada u ovakvim uslovima koriste tu vodu”, kaže nam predsjednik MZ D.Dubrave Mujo Beširović.

Građani  na društvenim mrežama pozivaju na mirne proteste ukoliko se po hitnom postupku ne riješi problem i ne kazni počinilac ekološke katastrofe

Živinice-čaršija/Živinice.ba