IN VIVO obezbijedio besplatan prostor stanice ISS Živinice

U cijelosti prenosimo izjavu Interventne službe spašavanja Živinice.

“Poštovani sugrađani mnogo puta smo pisali o podršci našeg privrednika Mensura Redžića. Teškom mukom smo sakupljali opremu nažalost sve smo držali po privatnim kućama, nismo imali gdje održavat obuku niti odlagat opremu.

Obraćali smo se Gradskoj vlasti koji su istakli da ni Civilna zaštita niti Gradski Štab Civilne zaštite nema prostorije za potrebe istih ali su nam ustupili veliku i malu salu gradskog vijeća. Imamo strpljenja i razumijevanja!

Stanica Službe treba da obuhvata magacinskim prostorijama, spavaone, toalet, kuhinju, učionicu za predavanje, administrativnu kancelariju itd.

Sve je to neophodno za funkcionisanje jedne ozbiljne profesionalne službe što smo mi dokazali od našeg osnivanja Januara 2021.godine. Nema nijedno Udruženje građana na području Grada Živinice da je postiglo velike stvari za mali kratak period i da se bavi spašavanjem ljudskog života. Do sada smo u Živinicama izvršili dvije potrage za nestalim osobama i spasili dva ljudska Života dok smo ukupno imali 6. u Bosni i Hercegovini. Iz budžeta Grada Živinice dobili 2680 KM dok samo jedno Alpinističko uže košta 200-400 Km da ne pričamo o Full opremi, nosilima koja koštaju 6000 km, vozilima, dronovima, jaknama, čizmama Itd… Shvatamo mi da smo tek osnovani ali kad se nesreća desi mi nemamo vremena niti da kupujemo niti da nabavljamo čak i da imamo novac. Sve sto radimo je volonterski, humano i besplatno.

Jedan od gorućih problema naš Bruda je riješio davanjem ličnog prostora za kancelariju u kojoj držimo opremu, vršimo sastanke, polazimo u akciju spašavnja Itd. Nemamo ni stola niti stolica kako dolikuje već ono sto imamo od kuće donesemo. Radimo i idemo naprijed.
Mi imamo obraz a našem brudi ćemo Vratit na neki drugi način daće Bog i nama bolje dane. Jer mi se borimo iz dana u dan, riječ odustajanje za nas ne postoji. Možemo i mi kafe ispijat i bacati šuplju ali nećemo borimo se za sigurnu društvenu zajednicu i izgrađujemo zdravu okolinu.

Za kraj ćemo napisat Bruda hvala za sve, kolektiv ISS-a je stojao i stojat će uvijek uz tebe u bilo kojoj situaciji.”

ISS