Korupcija u Bosni i Hercegovini

‘Bosna i Hercegovina ponovo je nazadovala u ovogodišnjem istraživanju Indeksa percepcije korupcije koji objavljuje Transparency International i zauzima uvjerljivo najniže mjesto u regionu i treće najgore mjesto u Evropi kada je u pitanju stanje korupcije u zemlji. Samo su Rusija i Ukrajina ostvarile gori rezultat od BiH, koja sa ocjenom 34 na skali od 0 do 100, spada u red zemalja u kojima se stanje korupcije najviše pogoršava. ‘

(Izvor: https://www.federalna.ba/rang-lista-korupcije-bih-kotira-veoma-lose-lxxz5)

Kod nas u BiH na svakom mjestu i na sva usta se govori o korupciji, a niko ništa ne poduzima na njenom suzbijanju.

U papirnatoj borbi protiv korupcije Skupština TK je daleko otišla; formirala je komisiju za borbu protiv korupcije i usvojila Uredbu o osnivanju Ureda za borbu protiv korupcije.

Kada se ovo vidi, stiče se dojam da organi TK se uspješno nose u borbi sa korupcijom. Međutim to je samo crno slovo na papiru.

Mutne i koruptivne radnje visoko pozicioniranih dužnosnika u državnim organima i u javnim ustanovama ove društveno-političke zajednice su ‘veoma razvijene’.

Zanimljivo je to, da je JU Zavod za zapošljavanje TK donio i usvojio Odluku o strategiji za borbu protiv korupcije za period 2021-2024. godina

(izvor: http://szztk.ba/wp-content/uploads/2022/03/Strategija-za-borbu-protiv-korupcije-SZZTK.pdf)

a da su; VD direktorica i još jedno lice ove ustanove uhapšeni zbog zloupotrebe položaja, konkretno zbog, nezakonite dodjele podsticaja za zapošljavanje u privrednim subjekltima.

U ovoj kriminalnoj raboti ovo dvoje uhapšenih su, po svoj prilici, bili samo neposredni izvršioci o mozgovi  su bili funkcioneri na visokim državnim pozicijama.

To je ono što je zabrinjavajuće kao i to da, takozvani koordinator antikorupcijskih aktivnosti JU Zavoda za zapošljavanje TK nije uopšte reagovao na kriminalne radnje rukocodilaca ove ustanove.

Vlada TK je reagovala tek kada su istražni organi i Tužilaštvo TK uzeli ovaj slučaj u svoje ruke.

Bezbroj je krimainalnog i koruptivnog djelovanja u svim državnim institucijama pa i u sudstvu.

Jedan sudija Opštinskog suda Tuzla, je dernečio u najluksuznjim restoranima kod nas i u regiji sa vlasnicima jedne privatne firme sa područja TK, koja je kod ovog suda imala niz sudskim sporava.  Da bi ovaj sudija skrio svoj dil sa vlasnicima privatnog reduzeća,

koristio je razne marifetluke.

Niko od nadležnih iz ureda za borbu protiv korupcije TK nije ni ‘repom mrdno’ što se tiče ovog slučaja.

Nezvanično: ovaj slučaj je prijavljen državnoj komisiji za korupciju od strane jedne građanske osobe.

Šta je razlog kriminalnih radnji fukcionera državne vlasti i njihovih pomagača?

Osnovni razlog tome je, svijest širokih narodnih masa koje uopšte ne reaguju na društvene anomalije. Po svoj prilici, mi nemamo formirano javno mnijenje koje bi uticalo na uređenje i na korekciju društvenih odnosa.

Takođe, osnovno sociološko pravilo je, da u zajednicima za nižim stepenom organizacije, vođe su dominante i imaju neograničena ovlaštenja koja oni koriste za ostvarivanje svojih ličnih interesa.

Zbog ovih i sličnih društvenih anomalija plaćamo visoku cijenu. Mlađi, stručni i sposobni kadrovi odlaze iz ove zemlje ne zbog ekonomske situacije već, kako se navodi u istraživanju relevantnih institucija, zbog korupcije i veoma lošeg poslovnog okruženja.

(Selimović Edhem Edo)