MIZ Živinice: Najava obilježavanja rođenja poslanika Muhammeda a.s.

Poštovana braćo i sestre,

Na početku smo trećeg hidžretskog mjeseca, rebiu-l-evvela, mjeseca mevluda, u kojem je Uzvišeni Allah ljudskom rodu ukazao posebnu milost, jer se baš u njegovu 12. danu rodio naš poslanik Muhammed a.s.

Naše razumjevanje i praktikovanje islama, ovdje na ovim prostorima, dalo je tom događaju počasno mjesto u vjerskoj praksi, kulturi i tradiciji. I to treba vjerno i ljubomorno čuvati, njegovati i održavati. Stoga vas obavještavamo da ćemo, ako Bog da, na dostojan način i ove godine taj događaj obilježiti, lijepim i sadržajnim programima koji će biti dodatnim motivom da u svom životnom putu što dosljednije slijedimo našeg Poslanika, da njegove poruke i praksu oživotvorimo kao trajne i neprolazne vrijednosti s kojima hodimo kroz život.

Iz bogatog programa koji se će realizirati u okvirima naših džemata posebno izdvajamo:

– Omladinski mevlud koji će se održati u subotu, 16.10. 2021. godine, nakon akšam namaza u Novoj džamiji džemata Gračanica. Nakon programa u kojem će učešće imati naši džematski horovi i članovi Mreže mladih našeg Medžlisa, omladini će se obarati hfz. Abdullah Kapo, koordinator Mreže mladih muftijstva tuzlanskog.

– U nedjelju, nakon podne namaza, 17.10. 2021. godine, u Staroj džamiji džemata Džebari, u organizaciji Asocijacije žena našeg Medžlisa biće organizovan mevludski program za žene,

– Centralna mevludska svečanost za sve naše džematlije biće organizovana u ponedjeljak, 18. 10. 2021. godine sa početkom u 11:30 h, u Novoj džamiji džemata Đurđevik. Na ovoj svečanosti prisutnima će se obratiti hfz. prof. dr. Abdul-Aziz Drkić, profesor Kiraeta na fakultetu islamskih nauka u Sarajevu!

Nadamo se vašem dolasku i molimo Gospodaraa svjetova nam podari razboritost, pribranost i mudrost da se u ogledu Božijeg Poslanika, sebi posvetimo, svoja djela popravljamo, svoje slabosti otklanjamo, da se dobru posvetimo, da o dobru mislimo i da samo na dobro pozivamo.

Amin!

Sedin ef.Karić, glavni imam Medžlis Islamske zajednice Živinice.

MIZ Živinice