MZ Centar: Održan radni sastanak

Dana  6.2.2015  održan je radni sastanak u Mjesnoj zajednici Centar, na koji su pozvani predsatvnici kučnih savjeta i svi zainteresovani građani. Jedna od glavnih tema o kojoj se razgovaralo je i informacija o Prijedlogu izmjena i dopuna regulacionog plana i razgovor sa kandidatima za načelnika općine Živinice.

Radni sastanak je bio veoma dobro posjećen i prostorije MZ Centar bile su pretjesne da prime sve one koji su željeli prisustvovati. Kako se čulo na sastnaku nije teško zaključiti zašto je bio tako veliki odziv, jer je građanima “dogorilo do nokata”, a ustavri je to njihova reakcija na moge nepravilnosti koje su se izdešavale u gradu.

Urbanistički haos, kako je rečeno, vidljiv je na svakom koraku. Niču zgrade i gdje treba i gdje ne treba. Da smo u nekom brdovitom kraju ne bi nikoga čudilo, ali u ovako ravnom području graditi zgrade i poslovne prostore na trotoarima, parkovskim površinama, zgrade koje zaklanjaju balkone i prozore drugih zgrada, izgrađenih prije 40 godine, a parking prostori su priča za sebe.

Ima zgrada gdje se postavljaju saobraćajni znaci zabrane zaustavljanja i parkiranja, što nigdje nema, mada dio ulice vodi samo do tih zgrada i nigdje dalje, dok u zgradama sa “protočnim ulicama” postoji znak ispod zabrane, da mjesta za parkiranje ima samo “za stanare zgrade”, pa se pitamo po kojim je to aršinima određivano.

Govoreći o regulacionom planu povjerenik MZ Centar Zijad Hadžikić je rekao:

“Regulacioni plan detaljno definiše uslove za projektovanje i građenje novih objekata, dogradnju, nadogradnju i rekonstrukciju postojećih objekata. Donosi se za pretežno izgrađena urbana područja odnosno za naselja ili dijelove naselja, međutim, ovo što vidimo na nacrtima mnogo toga je već urađeno i prije nego je usvojen Regulacioni plan. Zato je dobro što smo se odazvali u velikom broju i što skupu prisustvuje i nekoliko kandidata za načelnika općine, tako da na vrijeme vide sve ono što građanima Živinica smeta i otežava život”.

Brojni prijedlozi i sugestije na Prijedlog izmjena i dopuna regulcaionog plana Živinica dobro će doći da se na vrijeme ukaže na sve ono loše što je ucrtano da se gradi i nije u skladu sa osnovnim principima kojim se usmjerava i reguliše organizacija prostora u naseljima.

Pošto MZ Centar odavno nema predsjednika, zaključeno je da se pokrene inicijativa kojom bi se izmjenio dosadašni način biranja, tako što bi umjesto sadašnjih 10 odsto građana-predsjednika moglo izabrati najmanje 50 stanovnika područja određene mjesne zajednice, pa tako i MZ Centra.

 

 

redakcija@zivinice-carsija.com