MZ Živinice Gornje: “Vrt u školskoj močvari”

Na koji način treba djelovati prije svega u lokalnoj sredini na primjeru žele pokazati u MZ Živinice Gornje.

Samo isticanje mota da na mladima svijet ostaje nije dovoljno, mladima je potrebno pružiti priliku da se uključe u procese donošenja odluka i pronalaženje smislenih rješenja za lokalna pitanja.

U Mjesnoj zajednici Živinice Gornje pokrenuta je inicijativa za realizaciju projekta „Vrt u školskoj močvari“.

Naime, plan je da se uredi parcela školskog dvorišta JU OŠ Živinice Gornje koja je u zapuštenom stanju i trenutno služi za parkiranje vozila.
Ekološki aktivisti lokalne zajednice odlučili su da u saradnji s ekološkim udruženjima, JU OŠ Živinice Gornje, gradom Živinice taj prostor urede, tako da djeca imaju priliku na djelu da vide kako se čuva okolina i kako se brine o ekologiji prostoru u kojem živimo.

Za realizaciju projekta potrebna su određena finansijska sredstva u iznosu od oko 6.000 KM, a da bi se isti realizovao potrebna je podrška brojnih donatora.

Projekat su podržali ekolozi s područja grada Živinice ali i TK.
Ovom prilikom profesor Muhamed Omerović predsjednik ekološkog saveza “Eko-zeleni” TK uručio je knjigu predsjedniku inicijativnog odbora Salimu Halilbašiću pod nazivom “Škola u prirod” dok je naslov ” Vrednovanje pedagoškog rada” uručio direktorici OŠ Živinice Gornje Seidi Šabanović.

Profesor dr. Sead Noćajević istakao je da ne bi spomenuti prostor bio tehnogena pustinja nužno je da se ovaj projekat podrži, jer je ideja dobra za sadnju voćnjaka koji bi bio značajna prirodna laboratorija za učenike i za druge profesije. Što će biti veliki doprinos za lokalnu zajednicu jer bi imali priliku sadnje kvalitetnog autohtonog voća.

Merisa Mujčinović Husić / RTV Živinice

MZ Živinice Gornješkola