Najava: Koncert grupe LegendE BKC

Koncert grupe LegendE održat će se 21.03.2015 u velikoj sali BKC Živinice

sa početkom u 20 sati.Živiničani će moći uživati u vokalnim sposobnostima ove grupe za koju vlada veliko interesovanje.

Sponzor ovog koncerta je Općina Živinice.

Grupu LegendE iz Beograda čine šestorica članova:

  • Ivan Milinković – pevač ( solista )
  • Zoran Dašić – kompozitor, tekstopisac, bas-prim, gitara i prateći vokal
  • Lazar Marin – gitara i prateći vokal
  • Pero Krznanić – bas gitara i prateći vokal
  • Želimir Vasić – bubnjevi, udaraljke i prateći vokal
  • Predrag Stojković – klavijature, klavir i aranžmani

Koncertni istorijat:

Grupa LegendE osnovana je u Beogradu 1988.godine, kada i objavljuje svoj prvi album. Prva koncertna sezona grupe počela je na Bogojavljanje 19. januara 1995.godine, koncertom u beogradskom Sava Centru i do februara 2014.godine održano je 53. koncerta u istoj dvorani. Tradicija koncerata u Sava Centru se nastavlja već punih dvadeset godina neprekidno, i svaka nova koncertna sezona započinje u Sava Centru, zatim grupa LegendE nastavlja sa turnejom po gradovima širom Srbije, regiona i inostranstva.

Do danas, grupa LegendE je održala preko hiljadu i sedamsto koncerata u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Poljskoj, Kipru, Švedskoj, Sloveniji, Švajcarskoj, Austriji, Kanadi, Nemačkoj, Australiji, SAD-u, Rusiji i Francuskoj.

Jubilarni – hiljaditi koncert obeležen je 05.februara 2005.godine a proslava dvadesetog rođendana grupe LegendE obeležena je februara 2008.godine, u velikoj dvorani Sava Centra.

Grupa LegendE je imala veliki jubilej 2012.godine, obeležila je 25 godina postojanja i uspešnog rada i taj značajan jubilej je proslavila radno, tako što je svojoj vernoj publici priredila veličanstvene koncerte u Sava Centru 4. i 14. februara 2012.godine.

Pod sloganom „U susret pedesetom koncertu“, zbog velikog interesovanja publike, održan je i dugo očekivani 50. koncert u velikoj dvorani Sava Centra 7.aprila 2012.godine, koji je bio posebno veličanstven i harizmatičan po mišljenju publike, jer je samo sa svojom publikom, vernim poštovaocima i prijateljima, u izuzetno dinamičnoj i veseloj atmosferi proslavljen jubilarni koncert.

Krajem 2012.godine izdavačka kuća PGP RTS objavljuje trostruki album grupe LegendE pod nazivom „Trilogija“, sa 59 odabranih najlepših pesama, kao posebno muzičko izdanje i priznanje grupi LegendE za izuzetan dugogodišnji rad i saradnju. Izdanje je, zbog velikog interesovanja poštovaoca grupe, dopunjeno novim tiražom krajem 2013.godine.

I ova 2014.godina je posebno značajna i jubilarna jer je grupa LegendE svojim koncertima 8. i 23.februara obeležila 20 godina neprekidnog koncertnog izvođenja u velikoj dvorani Sava Centra, po čemu su jedinstveni kao izvođači, i tim povodom im je direktor Sava Centra uručio svečanu Plaketu za dugogodišnju saradnju.

Nagrade i priznanja:

Grupa LegendE je dobitnik mnogih nagrada i priznanja: 10 nagrada “ Oskar popularnosti ”, 9 priznanja “Melko”, 7 nagrada “ Zlatni Melos ”, “ Zlatni violinski ključ ” PGP-a za tiraž, 4 zlatne ploče, nagrada Beovizije za pesmu iz filma “ Jesen stiže dunjo moja ”, veliki broj priznanja za humanitarne koncerte, nagrade sa nekoliko domaćih festivala. Grupa LegendE je deset puta, od 1995.godine proglašavana za grupu godine, a poslednje priznanje je dobila novembra 2011.godine – sedmi “Zlatni Melos”. Pored ovih priznanja, dobitnik je “ Zlatne palme” i “ Beogradskog pobednika ”. Ipak, ova 2014.godina je posebno značajna grupi LegendE zbog dva posebna priznanja a to je Plaketa Sava Centra koja im je dodeljena jer su jedini izvođači koji su neprekidno 20 godina održavali koncerte u velikoj dvorani i priznanje “ Zlatni beočug “ za 2013.godinu, godišnje nagrade za trajni doprinos kulturi Beograda, koje im je Kulturno prosvetna zajednica Beograda dodelila 12.aprila 2014.godine u Narodnom pozorištu.

autor: Mirnes/K