Obična hirurška maska ne zaustavlja koronavirus

Pogledajte korisnu infografiku u kojoj su objašnjene glavne razlike između hirurških maski i maski s filterom (respiratora) koju prenosimo sa stranice pandemija.info.

Jedno od pitanja koje i dalje izaziva najviše zbunjenosti u javnosti je koja je uloga maski za lice u borbi protiv širenja koronavirusa.

Treba li nositi masku i koje vrste, može li maska zaustaviti virus, ima li uopšte smisla da obični građanin pokušati nabaviti običnu hiruršku masku u aktualnoj situaciji, koja je razlika između kirurške i maske s filterom? Šta su ipak respiratori u kontekstu zaštitnih maski? To su neka od pitanja koja se ovih dana postavljaju po društvenim mrežama.

Šta u Štabu civilne zaštite Hrvatske kažu o maskama?

Nošenje maske je postalo i uslov da su uđe u poslovnice Hrvatske pošte. Konfuziju je izazvala i činjenica da su glavni članovi Štaba civilne zaštite – ministri Vili Beroš i Davor Božinović, direktorica bolnice dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić i direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak – neki dan nosili maske na konferenciji za medije, a danas ih ne nose.

Da bi se dao odgovor na pitanje ima li smisla nositi masku, prvo treba razlikovati dvije vrste maski u ovom slučaju.

Pogledajte infografiku

Za početak, pogledajte korisnu infografiku u kojoj su objašnjene glavne razlike između hirurških maski i maski s filterom (respiratora) koju prenosimo sa stranice pandemija.info.

“Cilj je stvoriti vjerodostojan repozitorij korisnih materijala, prvenstveno za medicinsko osoblje. Materijala poput novih naučnih članaka, smjernica i preporuka od renomiranih organizacija te iskustava kolega iz cijeloga svijeta”, navodi se na pandemija.info koju su pokrenuli ljekari dr. Ivor Ković i dr. Marija Vidačić, informatičar Kruno Golubić, kompanije Obrt Elin i Stiv Trade kao i Udruženje STIP – podružnica Rijeka.

Koronavirus