Obilježeno 80 godina RMU Đurđevik: Pod vođstvom direktora Samira Hadžića rudnik pozitivno posluje

Tuzlanski kanton je sinonim za industrijsku proizvodnju, rudari su oličenje skromnosti i predanosti svome pozivu. Rudari RMU Đurđevik od prve tone uglja iskopane davne 1936.godine do danas davali su maksimum kako bi rudnik radio i razvijao se.

Danas rudari Đurđevika slave 80 godina rada, za sve ove godine Rudnik je prošao brojne faze i oblike organizovanja i privređivanja, prebrodio brojne teškoće. U ovoj jubilarnoj godini Rudnik posluje 9pozitivno.

Svečanom sjednicom upriličenom u RMU Đurđevik obilježen je jubilej rada i 21.decembar Dan rudara.

Na sjednici su prisustvovali predstavnici lokalne i kantonalne vlasti, vodeći ljudi iz EP BiH, mnogobrojni gosti, ministri, vijećnici, durektori JU i JP.

RMU Đurđevik već sedam godina posluje u sastavu Koncerna EP BiH, i spada u veće rudnike BiH koji ima potencijal za dalje još uspješnije poslovanje.

Proizvodnja otkrivke na površinskim kopovima u 2016.godini ostvarena je 94,12% u odnosu na plan.

Pripremni radovi u jami veći su sa 5,75% u odnosu na planirane, proizvodnja uglja ostvarena je 93,42% dok je u odnosu na prošlu godinu proizvodnja veća za 10%. Prosječna plata po zaposlenom iznosi 960 KM, a zaposlenih je 886 od čega 207 invalida rada i rata. Ove godine penzionisano je 19 radnika u RMU Đurđevik.

Ono što vrijedi istaći jeste činjenica da su sve obaveze prema radnicima na vrijeme ispunjene.

RMU Đurđevik važan je resurs lokalne zajednice, kantona i države, u koji treba još više ulagati, istakao je premijer TK Bego Gutić.

Na svečanoj sjednici prisutnima su se obratili direktor RMU Đurđevik Samir Hadžić, predsjednik NO Halid Čičkušić, Generalni direktor EP BiH Bajazit Jašarević , izvršni direktor za proizvodnju JP EP BiH Nevad Ikanović, načelnik općine Živinice Samir Kamenjaković, premijer Tk Bego Gutić te nekadašnji direktor rudnika Đurđevik Ivica Tadić, u kulturno zabavnom programu nastupili su učenici OŠ Đurđevik i OŠ Višća.

Rtv Živinice/M.Mujčinović