Održano javno izlaganje o Nacrtu izmjena i dopuna Regulacionog plana „Jezero II“ Živinice

U Gradskoj upravi Živinice održano je javno izlaganje o Nacrtu izmjena i dopuna Regulacionog plana „Jezero II“ Živinice.

Naime, u proteklih 15 dana traje Javna rasprava o Nacrtu izmjena i dopuna Regulacionog plana „Jezero II“ Živinice u kojem je poseban fokus stavljen na izgradnju dvije toplane na bio masu.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković je istako zadovoljstvo zbog učešća građana i predstavnika institucija u javnoj raspravi, te da nije bila ni jedna negativna sugestija kada je u pitanju izgradnja toplana na bio masu.

Nakon dostavljanja svih prijedloga i sugestija građana navedeni Nacrt će biti upućen Gradskom vijeću Živinice na usvajanje.

“Rekli smo da u ovom periodu želimo povezati nekoliko planskih dokumenata u Gradu Živinice kako bi napravili kvalitetne temelje za razvoj Grada Živinice. Jedan je Urbanistički plan Konjuha, zatim Regulacioni plan Riba i Regulacioni plan Jezero II. To nam je jako važno kako bi smo mogli pratiti ciljeve koje smo uspostavili u Strategiji Grada Živinice. S tim u vezi, imali smo javnu raspravu za prostorni plan jednog dijela Grada Živinice gdje planiramo izgradnju dvije toplane na bio masu. Jako je važno da učešće u javnoj raspravi uzmu svi građani, i da sve svoje primjedbe i sugestije daju kako u pisanoj formi tako i na javnom izlaganju koje smo imali. Drago mi je da se određen broj građana i predstavnika institucija odazvao i da su uzeli učešće u javnoj rasparavi, te da nisu imali ni jednu negativnu sugestiju kada je u pitanju izgradnja toplana na bio masu. Mi imami historijski obavezu da napravimo jednu drugačiju filozofiju razvoja našeg Grada, razvoja cijele države Bosne i Hercegovine. Ovo u Živinicama će sigurno biti urnek i za druge lokalne zajednice na teritoriji države Bosne i Hercegovine, iz razloga što raspravljamo o obnovljivim izvorima energije, što podrazumjeva cirkularnu ekonomiju. Želim se zahvaliti građanima na učešču u javnoj raspravi.”, istakao je ovom prilikom gradonačelnik Samir Kamenjaković.

RTV Živinice

NovostiProjekti u realizaciji