Otvorena zimska turistička sezona na Dreniku

Na „Djedinskoj planini“ lokalitetu „Njivice“ u okviru planinarskog kompleksa „Drenik“ danas je održana zimska turistička manifestacija pod sloganom TURIZAM ZA SVE – ZIMSKA AVANTURA NA DRENIKU.

Zimsku turističku manifestaciju organizovala je Turistička zajednica Tuzlanskog kantona u saradnji sa Općinom Živinice i planinarskim društvom „Drenik“ iz Živinica.
Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, Mirsad Gluhić imao je čast da otvori zimsku sezonu, a prisutnima se također obratio i Općinski načelnik Samir Kamenjaković.
Prisutni građani su mogli uživati u izvedbama sevdalinki, KUD-a Živinice, te u zimskim „Igrama bez granica na snijegu“ u organizaciji Planinarskog društva „Drenik“ Živinice i pravljenju najljepšeg Snješka Bijelića uz obezbijeđene vrijedne nagrade za najbolje.

Pored avantura na snijegu sa mnoštvom aktivnosti i zabave, gosti su se mogli poslužiti besplatnom hranom i toplim napicima.
“Posebno mi je drago što je turistička zajednica Tuzlanskog kantona i Ministarstvo turizma odabralo Živinice kao destinaciju za otvaranje zimske sezone. Ovdje pokazujemo šta imamo u Živinicama od zimskih čari, a posebno mi je drago istaći da u zadnjih mjesec dana Živinice su zaista aktivna destinacija u društvenom i kulturnom življenju. To smo pokazali tokom manifestacije “Dani dijaspore”, gdje smo imali galeriju slika naše umjetnice Sanje Prodan, zatim premijeru monodrame našeg sugrađanina Elmira Krivalića, a također i to da je naš Amel Tuka utrčao u Živinice, uzeo naš stećak i otišao sa našim stećkom da predstavlja državu Bosnu i Hercegovinu. Želim ugodno druženje svim ljudima, planinarima, svim građanima cijelog Kantona koji su došli na našu destinaciju da pokažemo šta sve imamo u Živinicama.“ rekao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić istako je da ova manifestacija predstavlja jedno lijepo druženje, i da će vjerovatno preći u tradiciju. “Mi iz Ministarstva i iz Turističke zajednice ćemo to uvrstiti u plan turističke zajednice gdje ćemo u svakom godišnjem dobu praviti izlete ovdje. Zimi možemo da imamo ovdje zimske radosti, u proljeće možemo imati proljetne uranke, ljeti ćemo da budemo ovdje u hladovini, a u jesen ćemo da šetamo ovim Drenikom. Meni je drago što danas imamo i ovoliki broj posjetilaca i drago mi je za sveukupni turizam na Tuzlanskom kantonu, a posebno u ovom godišnjem dobu taj zimski turizam kojim zaista u Tuzlanskom kantonu ne obilujemo ali evo mi smo toliko sposobni ljudi na TK, i stanovnici TK vole izletišta tako da ćemo mi njih pronalaziti i u daljem periodu i da se družimo. Drago mi je što sam ovdje vidio i djecu sa posebnim potrebama, to je nešto lijepo. Danas nam je temperatura odlična, nije preveliki minus, pada pomalo snijeg, znači ugođaj je potpun” rekao je ministar Gluhić,
”Danas smo na Dreniku kod Planinarskog doma. Ja ću se zahvaliti još jednom načelniku Općine Živinice koji je izrazio želju i koji je izrazio podršku da se danas okupimo ovdje, da mi organizatori iz Turističke zajednice Tuzlanskog kantona budemo ti koji će okupiti sve zainteresovane sa područja TK. Jutros smo imali četiri autobusa zainteresovanih građana koji su izrazili želju da dođu na Drenik. Ja sam veoma prijatno iznenađen, ovdje je destinacija fantastična, uslovi za boravak su odlični, imat ćemo folklor, imat ćemo zabavu ovdje, program će sigurno biti dobar. Imamo goste iz Gračanice, Lukavca, Tuzle, Živinica, Banovića i Sarajeva što je za svaku pohvalu. Uslovi puta su teški, sinoć je padao snijeg. Danas smo na takozvanoj avanturi-otvaranje zimske sezone na Dreniku, nemamo ski lift, zato imamo Snješka, Planinarski dom, imamo ljuljaške, sportske terene, imamo dobru volju i želju za druženjem. Dobrodošli i još jednom hvala na odzivu. Mi u Turističkoj zajednici TK ćemo dati uvijek jaku podršku svim takvih poduhvatima, odnosno projketima, nastojanjima, idejama itd.” rekao je voditelj Turističke zajednice Asim Bečić.

”Poznato je već, desetak dana traje akcija oko organizacije otvaranje zimske sezone Tuzlanskog kantona i to na području Općine Živinice, odnosno na lokalitetu Planinarskog društva Drenik. Lijepo je pogledati, izašlo je jako puno naroda, djece na čist zrak i čist, bijeli snijeg. Kao na Jahorini, Igmanu, i mi imamo tako lijepe prostore i lokalitete, a blizu smo grada. Ovom prilikom pozivam sve naše građane da dođu i sutra i narednih dana, i zimi i ljeti ovdje je otvoreno i uvijek su dobrodošli na druženje s nama na lokalitet Planinarskog društva Drenik.” rekao je Rasim Užičanin, predsjednik PD “Drenik.

>>>opcinazivinice.ba<<<