Počela izgradnja, rekonstrukcija i uređenje gradskih ulica

U gradskoj zoni u Živinicama trenutno se realizira nekoliko bitnih infrastrukturnih projekata izgradnje saobraćajnica, rekonstrukcije i uređenja gradskih ulica.

Naime, u okviru realizacije projekata izgradnje infrastrukture počeli su radovi na izgradnji tri nove gradske ulice, rekonstrukciji i uređenju gradskih ulica, te horizontalnoj i vetritkalnoj signalizaciji u gradskoj zoni u Živinicama.

Ovim projektima će biti obuhvaćena potpuna rekonstrukcija i uređenje gradskih ulica, zatim izgradnja puta iza Doma zdravlja, puta pored MUP-a, te izlaza na magistralni put M-18 iza Srednjoškolskog centra u Živinicama. Pored ovog trenutno se izvode radovi na horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji saobraćajnica.

Vrijednost ugovorenih građevinskih radova za navedene projekte iznosi 375.00,00 KM.

Izgradnju tri nova puta radi firma “HOLEX” d.o.o. Živinice, uređenje i rekonstrukciju gradskih ulica radi firma “SE-SARAJKA” d.o.o. Živinice, dok radove horizontalne i vertikalne signalizacije saobraćajnica radi firma “SACOM” d.o.o. Sarajevo.

“Kako bi smo uraditi kvalitetnije radove na našim gradskim saobraćajnicama zaustavili smo projekat koji je podrazumijevao čistu krpažu udarnih rupa na ulicama i krenuli u rekontrsukciju ovih ulica, te su iz tog razloga radovi malo kasnili. Krenuli smo od prve ulice da uradimo kvalitetniju rekonstrukciju koja će trajati duže, a ne da se mora raditi svake godine po malo. Iz tog razloga za ovaj projekat smo obezbjedili 100.000,00 KM da bi se radovi mogli kvaliteno uraditi. Ovakvim načinom rekonstrukcije imat ćemo kvalitenije ulice u gradu. Pored ovih rekonstrukcija planirali smo u gradu uraditi još tri izlaza. Jedan je između prve i druge ulice pored MUP-a, gdje smo smo u prošloj godini uspjeli riješiti imovinsko pravne odnose, zatim izgradnja ulice iza Doma zdravlja, te izlaz na magistarlni put kod Srednjoškolskog centra. Dakle, u gradsku zonu Živinice u ovom mjesecu ukupno će biti uloženo preko 370 hiljada KM. To će daleko pomoći i Gradu i stanovništvu. Također, pored ovoga, planirali smo da u narednom periodu, nakon što probijemo ulicu prema magistaralnom putu, napravimo jedan privremeni parking na zemljištu oko tri i po duluma, a kako bi smo u potpunosti riješili problem parkiranja vozila u gradu.”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

asfaltiranje putevaizgradnjarekonstrukcijasaobracajuređenje