Potpisani ugovori za proizvodnju malina

U amfiteatru MSŠ Živinice upriličeno je potpisivanje Ugovora za proizvodnju malina, čija ukupna vrijednost iznosi 55.182,00 KM, što uključuje 1.200 sadnica maline i kompletan sistem za navodnjavanje.

Ugovore su potpisali Općinski načelnik Asim Aljić, direktorica nevladine organizacije Muslim Aid Bosna i Hercegovina Edina Šehić Saliji, te odabrani poljoprivredni proizvođači koji su korisnici ovog projekta.

Općina Živinice će finansirati projekat u iznosu od 40% od ukupnih sredstava, nevladina organizacija Muslim Aid Bosna i Hercegovina – 40% i odabrane porodice – 20%.

Glavni cilj ovog projekta je smanjenje siromaštva i pomoć ekonomskom oporavku u Općini Živinice pomaganjem siromašnih seoskih porodica u uspostavi održive poljoprivredne proizvodnje.

“Mi sufinansiramo ovaj projekat u saradnji sa Općinom Živinice. Ideja ovog projekta je samozapošljavanje osoba na ovoj Općini. Ukupno 30 korisnika, odnosno 30 porodica je izabrano nakon što smo sproveli javni poziv. Korisnici ovog projekta su nezaposlene mlade osobe, mladi bračni parovi, samohrane majke ili osobe sa niskim primanjima.
Kriteriji su bili višečlane porodice na osnovu toga 30 porodica je prošlo, vrijednost tog projekta je oko 50. 000 KM. Proizvođači će dobiti 1.200 sadnica malina koji pokriva jedan dunum malina, i sistem za navodnjavanje.” rekla je Edina Šehić Saliji, direktorica Muslim Aid Sarajevo.

 

Posebno, projekat ima za cilj izabrati i obučiti 30 zaslužnih porodica da steknu poljoprivredne vještine potrebne za proizvodnju malina.

”Pratit ćemo ih, imamo našeg agronoma, obavezna je i dvodnevna edukacija o uzgoju malina, oni će također dobiti skripte, a mi ćemo vršiti monitoring svakih šest mjeseci i naš agronom je dostupan u toku radnog vremena za bilo kakva pitanja u obliku savjetodavca.” ističe Edina Šehić Saliji.

Načelnik Općine Asim Aljić ističe da će Općina Živinice u narednom periodu zauzeti jedno značajnije mjesto po pitanju proizvodnje malina i borovnice.

”Potpisat ćemo ugovor sa ukupno 30 poljoprivrednih proizvođača i mislim da će oni biti zadovoljni imajući u vidu da će dobiti kompletnu infrastrukturu po pitanju proizvodnje tih malina, od plastenika, sistema za navodnjavanje i besplatne edukacije. Ovo je jedna nova vrsta poljoprivredne proizvodnje koja se u posljednje vrijeme razvija na području naše Općine i nadam se da će ona u narednom periodu doživjeti jedan uspon po pitanju malina, a i borovnice. Na području naše Općine ta proizvodnja nije bila razvijena, i mi tek pokušavamo da to dovedemo na onaj nivo koji bi trebalo da bude i mislim da neće biti problema sa otkupom malina, jer malina ima svoje tržište, .” rekao je načelnik Asim Aljić.

asim aljicmalineMuslim Aidugovor