Potpisani ugovori za sanaciju i asfaltiranje puta između Banovića i Lukavca, dionica Seona – Orahovica

Načelnici općina Banovići i Lukavac danas su u Sarajevu sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, te izvođačem radova potpisali ugovore o izvođenju radova na sanaciji i asfaltiranju puta između ove dvije općine.
Riječ je o sanaciji dionice puta Seona-Orahovica duge 2.650 metara i ukupne vrijednosti 300 hiljada konvertibilnih maraka koja ima višestruki značaj za stanovništvo dvije lokalne zajednice, a posebno za povratničke mjesne zajednice Seonu i Orahovicu.
„Smatramo veoma bitnim izgradnju ove dionice jer se ovdje prije svega radi o povratničkim mjesnim zajednicama u čijoj se blizini nalaze dvije mjesne podružnice tj. Savičići i tzv. Donja Lozna koje pripadaju MZ Seona a gdje su nekada živjeli stanovnici srpske nacionalnosti. Izgradnjom infrastrukture na ovim prostorima stvorit ćemo bolje uslove za povratak u ovu mjesnu zajednicu ali i poboljšati putnu komunikaciju iz Banovića prema Lukavcu, te dugoročno doprinijeti bržoj prohodnosti prema Sarajevu, Zenici i drugim centrima“, kazao je načelnik Gutić.
Sredstva za realizaciju ovog projekta zajedno su obezbijedile Općina Banovići, Lukavac i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.
Kako je ranije dogovoreno, sredstva za nastavak realizacije projekta kojim će biti asfaltirana kompletna dionica puta između Banovića i Lukavca u dužini od preostalih 1.200 metar, bit će obezbijeđena od strane Federalnog ministarstva raseljnih osoba i izbjeglica u slijedećoj budžetskoj godini.

banovicilukavacSeona