Rajsko jezero Bašigovci: Jezero odlikuje izuzetno čista voda, uređena plaža i teren za sportsko-rekreativne aktivnosti

Bašigovačko jezero u narodu poznato još i kao “Rajsko jezero” je kopovskog tipa i nastalo je 1984. godine kada je obustavljena eksploatacija rude uglja. Jezero je dugo oko 400 a široko oko 350 metara sa maksimalnom dubinom oko 40 metara na sredini.

Jezerska voda nema zagađivača, izuzetno je čista čiju manju količinu čini oborinska voda tj. jezero se snabdijeva vodom iz podzemnih izvora solidnog kapaciteta. U prilog tome govori i činjenica da je skoro neprimjetna promjena vodostaja jezera u vrijeme suša.

Višak vode iz jezera stvara potočić koji nalazi svoj put do rijeke Spreče. Čistoću vode potvrđuje i prisustvo barskih školjki. U ljetnim mjesecima jezero je prava oaza za kupače, skakače u vodu i brojne ljubitelja odmaranja na plaži. Za vrijeme sezone kupanja, jezero Bašigovci dnevno posjeti i do 2.000 kupača, što znači da se po posjećenosti nalazi odmah iza Panonskih jezera u Tuzli.

Lijepo uređena plaža može se iskoristiti za šetnju, uživanje na svježem zraku i sportskim aktivnostima kao što su odbojka, ribolov, fudbal i slično. Iako je jučer bio zvanično prvi dan ljeta, temperature nisu baš bile pogodne za kupanje i sunčanje na plaži.

basigovcikupanjerajsko jezero