Rajsko jezero Bašigovci: Svečano otvoreno za kupače i ljubitelje prirode prelijepo živiničko jezero

Bašigovačko jezero bilo je do prije par godina poznato samo užoj skupini ljudi, uglavnom, mještanima opštine Živinice. Kako bi iskoristili ovaj prirodni resurs, mještani i Opština Živinice su započeli aktivnosti na uređenju obale kao i ostalih sadržaja koji bi mogli privući potencijalne turiste.

Pogledajte video prezentaciju jezera.

Bašigovačko jezero u narodu još poznato kao “Rajsko jezero” mjesto je kopovskog tipa i nastalo je 1984. godine kada je obustavljena eksploatacija rude uglja. Jezerska voda nema zagađivača, izuzetno je čista, a njenu količinu čine oborinske vode to jeste jezero se snabdijeva vodom iz podzemnih izvora solidnog kapaciteta.

U prilog tome govori i činjenica da je skoro neprimjetna promjena vodostaja jezera u vrijeme suša. Višak vode iz jezera stvara potočić koji nalazi svoj put do rijeke Spreče. Čistoću vode potvrđuje i prisustvo barskih školjki i rakova.

U ljetnim mjesecima jezero je prava oaza za kupače, skakače u vodu, brojne ljubitelja odmaranja na plaži i odlicno mjesto za kamp.

Za vrijeme sezone kupanja, jezero Bašigovci se po posjećenosti nalazi odmah iza Panonskih jezera u Tuzli. Dnevna karta za ulaz na jezero je 2KM/ odrasli, 1KM/djeca, 1KM/parking koji je obezbjeđen za sve posjetioce.

Vaša karta uključuje kupanje, koristenje wc, tuseva, roštiljanje, terena za odbojku. Lijepo uređena plaža može se iskoristiti za šetnju, uživanje na svježem zraku i sportskim aktivnostima kao što su odbojka, fudbal, badminton i slično.

Ovih dana temperature su baš pogodne za kupanje, roštiljanje i sunčanje na plaži zato ove dane do kraja ljeta treba iskoristiti i posjetiti jezero. Osim za kupanje jezero Bašigovci je postalo omiljeno mjesto za omladinu Bašigovaca, Živinica,Tuzle, kao i drugih naselja, koji se u večernjim satima ovdje okupljaju i druže uz muziku, pice i zabavu. Svake srijede i subote na jezeru se organizuje muzika uživo, sa početkom u 20:00 sati, pa je i to dobra prilika da se posjeti ovo omiljeno mjesto za mnoge mlade iz našeg okruženja. Zato ako ne znate, šta i gdje za vikend, preporučujemo vam da posjetite jezero Bašigovci.

Radno vrijeme jezera je od 9 do 24h.

Jezero se nalazi od Tuzle 21 kilometar, Lukavca 24 km, Kalesije 21 km, Kladnja 38 km i Živinica 6 km.

 

basigovcirajsko jezero