Rukotvorine Živiničanke: Alma Hamzić izrađuje zanimljive ukrase (FOTO)

Izrada nakita je popularan i zahvalan hobi. Iako mnogima izgleda komplicirano, taj „zanat“ je vrlo jednostavan, a može se i zaraditi. Alma Hamzić iz Živinica izradom ukrasnog nakita počela se baviti prošle godine. Kaže da je ovaj posao nekome hobi, a njoj je i vid zarade. Nezaposlena je, udata žena i majka dvoje djece.
-Trenutno sam domaćica i meni je to jedna vrsta prihoda. Muž nema stalno zaposlenje pa sam smislila ovo čisto da se osjetim korisnom i da ne sjedim da gledam serije ili da se žalim kako se nemam šta raditi. Ja sam sebi smislila posao-kaže Alma.

Kaže da vrlo malo ljudi zna da se Alma bavi ovim poslom. Materijal koji koristi je svakodnevno dostupan i nije skup.
– Pravim ikebane, ukrasno cvijeće, ruže, popularnno „drvo sreće“. Osnovni materijal je žica, koristim sve vrste bisera, kamenčića, poludragog kamenja. Za materijel mi je pomalo kriza i do sada sam sve radila od starog nakita koji sam reciklirala i nabavljala gdje stignem, od buvljaka, pijace do starog nakita od drugarica, a imamo hoby shop u Tuzli, tako da mogu nabaviti materijal-objašnjava Alma.


Alma jedno drvce izradi za dva-tri sata koje košta 10 maraka. Kaže da bi posao bio unosniji da je potražnja malo veća.


-Za Dan žena ove godine, svoje zalihe koje su stale u dvije gajbice rasprodala i zaradila 300 maraka za dva dana. I da kažem, nisu u pravu kad kažu da nema posla. Ako si dovoljno kreativan, smisliš sebi posao i zaradiš-poručila je Alma.