Saopštenje SBB-a povodom rušenja objekta porodice Omeragić

Povod ovom saopštenju jeste najava rušenja objekta porodice Omeragić uz gradsku raskrsnicu „Finali“.

Naime, zbog potrebe izgradnje tj. proširenja postojeće raskrsnice, koja za zapadni dio općine (naseljena mjesta Šarenjak. Šišići, G. Živinice, Barice, Suha, Šerići i Priluk), a dijelom i za neka naselja općine Lukavac, predstavlja ulaznu kapiju u grad, gradske vlasti su „primijetile“  da „fali prostora“. Imajući u vidu da je Regulacioni plan gradskog područja usvajan (i usvojen) prije nekoliko mjeseci, ovim putem želimo upoznati javnost o  sljedećem:

S obzirom da se ova problematika rješavala u okviru nadležnosti OV Živinice, JASNO ŽELIMO DATI DO ZNANJA I SKINUTI HLJAGU SA KLUBA VIJEĆNIKA SBB-a, jer se u osudama  javnosti u isti koš stavlja kompletno Općinsko Vijeće i svi vijećnici, što NIJE TAČNO. Ovaj problem su svojom „politikom“ proizveli koalicioni partneri u OV Živinice SDA i  SDP sa par manjih političkih subjekata.

U proceduri izmjena i dopuna Regulacionog plana, Općina Živinice je angažovala (i platila) IPSA Institut iz Sarajeva, kao renomiranu i kompetentnu kuću, za izradu regulacionog plana PO ZAKONU I PO PRAVILIMA STRUKE, što je ista i uradila. Čak je i OV Živinice u toku razmatranja prednacrta i nacrta davalo pozitivne sugestije i primjedbe koje su u konačnoj verziji Prijedloga u najvećem dijelu bile i prihvaćene. Međutim na samoj sjednici OV kada se razmatrao i usvajao Regulacini plan gradskog područja, na scenu stupaju vijećnici vladajuće koalicije u OV Živinice SDA i SDP, te koristeći oprobanu parolu „većina može sve“ PREDLAŽU I USVAJAJU tzv. Amandman kojim se prihvata zahtjev „uglednog poduzetnika“ za legalizaciju NELEGALNO dograđenih dijelova objekta mesnice „Bajra“ i Salona tepiha i to prema Prvoj ulici i Školskoj ulici, što je direktno i trajno ugrozilo proširenje i izgradnju funkcionalne raskrsnice koju koristi cca 20.000 stanovnika naše općine.

Sada se traži rješenje problema rušenjem objekta preko puta. Funkcionalna raskrsnica jeste prioritet ali zabrinjavaju dvostruki aršini vladajuće koalicije u OV Živinice SDA i SDP, kojima se „JUČE“ nekome može legalizovati NELEGALNO izgrađen objekat, a „DANAS“ treba rušiti legalno izgrađen objekat za koji vlasnik IMA ODOBRENjE.

Napominjemo javnost, da šestočlani klub vijećnika SBB-a NIJE SAUČESNIK u proizvodnji ovog očiglednog problema, nego se u okviru svojih mogućnosti trudio da do problema ne dođe. To što nismo uspjeli je posljedica činjenice da se u OV Živinice i na prostoru cijele općine provodi dvostruka, „prljava“ i neprincipijelna politika koju zastupaju klubovi vijećnika SDA i SDP sa par manjih političkih subjekata, a svi će oni pohrliti kroz ovu raskrsnicu po glasove birača za oktobarke izbore u sva ova mjesta od Šarenjaka do Priluka.

E pa na zdravlje !