Stanovnici naselja Strašanj strahuju zbog napada migranata

Posljednih dana sve više građana nam se obratilo zbog problema sa migrantima i napadima istinh u naselju Strašanj. U cijelosti prenosimo dopis stanovnika naselja Strašanj u Živinicama.

“Sve je počelo lagano, po par migranata se kretalo ulicama ovog naselja, ali stanovnici nisu ni slutili šta planiraju.

Te šetnjice su zapravo bile ispitivanje terena, da vide koje kuće su trenutno slobodne i nenaseljene. Malo po malo, počeli su provaljivati u te kuće i boraviti tu. Stanovnici naselja su se u više navrata obraćali policiji, gdje bi oni izašli na teren i trenutno otjerali migrante iz tih kuća, da bi se oni odmah zatim vratili.

Policajci su, između ostalog, rekli da policija nema neku veću nadležnost kad je ovaj problem u pitanju. Naši građani koji žive na Strasnju pokusavaju se sami organizovati i istjerivati migrante iz kuća u koje provale, ali sve ih je više. Ne zna se ko su, odakle su, na šta su spremni, da li su naoružani itd.

Stanovnici Strašnja su posebno zabrinuti s obzirom na to da uskoro počinje nova školska godina, te da učenici svakodnevno moraju pješke prelaziti put od Strašnja do škole. Ne zna se šta se može događati i da li su nam djeca sigurna. U Facebook grupi naselja Strašanj svakodnevno izlaze vijesti o novim provalama u nenaseljene kuće.

Stanovnici su uznemireni i uplašeni, te osjećaju da nikog nije briga za ovaj problem, iako je problem svih nas. Danas je Strašanj meta, sutra će to biti neko drugo naselje, sve dok ne zaposjednu cijeli grad, i ne budemo smjeli slobodno šetati.

Pozivamo nadležne službe da se pozabave ovim problemom, dok on nije eskalirao.”

Stanovnici naselja Strašanj.

migrantistrasanj