Svečano otvoren autoput za bicikle: Cilj povezati Živinice, Tuzlu i Kalesiju

Danas je u Ciljugama upriličeno svečano otvaranje autoputa za bicikle. Autoput je dug 2,5 kilometara, a kako je istakao gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković, cilj je izgraditi ukupno 20 kilometara.

Ovo predstavlja veliki iskorak za biciklističku infrastrukturu kao i najava za mnoge projekte koji nam stižu u bliskoj budućnosti. Realizacija ovog infrastrukturnog projekta počela je u aprilu mjesecu ove godine, a do sada je uloženo oko 350.000 KM.

Prema riječima gradonačelnika Živinica Samira Kamenjakovića ideja je da se autoput za bicikle spoji sa Tuzlom i Kalesijom za što će biti potrebno obezbijediti dodatna sredstva putem IPA fondova.

Ono što je svakako dobro u ovom projektu jeste činjenica da je autoput za bicikle odvojen od magistralnih i lokalnih puteva što povećava sigurnost svih biciklista. ”Ovo će brendirati Živinice na mapi turističkih destinacija i dati jednu poruku da razmišljamo drugačije”, kazao je Kamenjaković. Današnju svečanost otvaranja autoputa za bicikle uveličao je veliki broj članova Biciklističkog Kluba Živinice, kao i drugi građani rekreativci koji će sasvim sigurno redovno koristiti ovu njima posvećenu dionicu.

Vožnja biciklom 25 minuta dnevno umjesto vožnje automobilom smanjuje emisiju ugljičnog dioksida za 165 kg u godini dana, a istraživanja su pokazala da se za kratka putovanja u gradovima brže može doći biciklom, nego autom. Grad Živinice se odlučio za razvoj ove grane sporta zbog činjenice da je u usporedbi s drugim uobičajenim prijevoznim sredstvima bicikl potpuno neškodljiv po okoliš, a ujedno vrlo pozitivnog učinka na zdravlje ljudi. (Tuzlanski.ba)

autoput za biciklebiciklabiciklistički klubBK Živinice