U JU MSŠ Živinice nema trećeg upisnog roka

Iako je vrijeme trećeg upisnog roka za učenike srednjih škola u Mješovitoj srednjoj školi Živinice potrebe za istim ove godine nije bilo.

Kao i prethodih godina veliko interesovanje je za upis učenika u medicinsku školu, a nešto manje interesovanje je za upis učenika u razrede odnosno deficitarna zanimanja iako se ista stipendiraju i ove godine. U završnoj fazi je i konkursna procedura za prijem radnika odnosno nastavnog osoblja.

Školska 2021/2022. godina u Tuzlanskom kantonu počinje 1. septembra, ali još nije poznato da li će se nastava odvijati u školskim klupama ili po pandemijskom modelu. Konačnu odluku o tome morat će donijeti kantonalni Krizni štab, jer je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva naložio da model nastave odrede kantoni. Školski kalendar je objavljen i da li će učenici nastavu dočekati u školskim klupama ili u kućama zavisit će od epidemiološke slike.

– Sve zavisi od epidemiološke situacije, koja je trenutno povoljna. Više ćemo znati u drugoj polovini augusta, s obzirom na činjenicu da se najavljuje četvrti val, kazao je Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK-a.

Iz Ministarstva obrazovanja TK-a je poručeno da je za početak nastave sve spremno. Škole odranije imaju zakupljene potrebne platforme za odvijanje online nastave, ali svi, ipak, priželjkuju povratak učenika u klupe.

Sabina Kavgić RTV Živinice

MSŠ Živinice