U Živinicama 18. septembra otvaranje jedne od najvećih umjetnih stijena za sportsko penjanje u BiH

Penjački klub ”UP” pod vodstvom instruktura alpinizma Admira Andelića, početkom ove godine je krenuo u realizaciju zanimljivog projekta, izgradnje jedne od najvećih umjetnih stijena za sportsko penjanje u Bosni i Hercegovini. Umjetna stijena se nalazi u prostorijama Bosanskog kulturnog centra u Živinicama.

”Radovi na izgradnji stijene će biti uskoro gotovi. Otvaranje stijene za sportsko penjanje i prateća manifestacija održat će se 18. septembra sa početkom u 12:00 sati. Stijena je visoka 13 metara i široka osam metara, sa svim pratećim sadržajima. Realizirat ćemo niz takmičenja, među kojima ću izdvojiti takmičenje u težinskom penjanju, na koje se prijavilo trenutno oko trideset takmičara iz pet zemalja. Tako osim takmičara iz Bosne i Hercegovine, imamo takmičare iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, što ovo takmičenje izdvaja kao najveće ovog tipa koje će ikada biti održano u Bosni i Hercegovini”, rekao je u razgovoru za FTV Admir Andelić, instruktor alpinizma.

Zanimalo nas je kako je Andelić zajedna sa ostalim zaljubljenicima u alpinizam okupljenim u Penjačkom klubu ”UP” došao na ideju za realizaciju ovog značajnog projekta.

”Na ideju se došlo nakon što je interesovanje za ovaj olimpijski sport naglo poraslo, kao i zbog nedostatka kapaciteta u trenutno jedinoj sali za penjanje koja se nalazi u kućnom ambijentu. Tako se krenulo i u izgradnju ove stijene na kojoj će između ostalog biti moguće održavanje ozbiljnih treninga i obuka za sve kojima to bude privlačno”, priča nam Andelić, inače dugogodišnji zaljubljenih u alpinizam. Ne treba sumnjati da će pozitivne atmosfere nedostajati nakon otvorenja ove stijene i da će kod mnogih biti razvijen duh za ovaj adrenalinski sport, što je i jedan od ciljeva manifestacije.

”Pored dobrog provoda cilj nam je i da ovaj sport prikažemo javnosti te da pokušamo raditi na promociji i poboljšanju uslova za sportsko penjanje. Moram istaći i da je sportsko penjanje ove godine predstavljeno prvi put na Olimpijskim igrama, pa ćemo u budućnosti naše aktivnosti usmjeriti i na otvaranje saveza na nivou BiH, kako bi perspektivni penjači imali mogućnost predstavljati našu državu na većim takmičenjima i prvenstvima”, potcrtava Andelić, instruktor alpinizma, pozivajući sve zainteresirane na zanimljivu sportsku manifestaciju i otvaranje umjetne stijene za sportsko penjanje u Živinicama u subotu, 18. septembra, uz obavezno poštivanje svih epidemioloških mjera.

federalna.ba/Dino Durmić

sportsko penjanje