U Živinicama otvorena Njemačka firma za proizvodnju najmodernijih vatrogasnih vozila

U Živinicama je danas otvorena firma za proizvodnju vatrogasnih vozila “Sućo” d.o.o. u kojoj će do kraja 2017. godine biti zaposleno oko 50 mladih osoba, a svečanosti je prisustvovao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Planirano je da u ovoj firmi, u konačnici, posao nađe 300 osoba.  

Kompanija “Sućo” d.o.o. Živinice je predstavnica njemačke kompanije Lentner GmbH, koja se bavi proizvodnjom sofisticiranih vatrogasnih vozila, a  koja je u januaru ove godine počela s radom u Živinicama, nakon što je proizvodnja prebačena iz SR Njemačke.

Iza ovog projekta stoji Suad Bešlić iz Kalesije, čija životna priča sliči filmskom scenariju.

Kako je BiznisInfo ranije pisao, kada je priča o otvaranju fabrike bila tek u najavi, Bešlić već dvadeset godina živi i radi u Njemačkoj, a tamo je otišao na liječenje nakon teškog ranjavanja u ratu. Ljekari su mu se borili za život, a dugo vremena nakon toga nije mogao hodati.

Na kraju se ipak uspio izlječiti i oporaviti, a potom je radio razne poslove da bi osigurao egzistenciju za sebe i svoju prodicu. Uz te poslove se školovao i postao jedan od najboljih studenata, što mu otvara put zaposlenja u velikoj kompaniji Lentner. Kasnije je konstruisao vatrogasno vozilo po najmodernijm normama i standardima u Evropi.

Suad Bešlić

Kako prenose lokalni mediji u Živinicama, Bešlić je danas rekao da se otvaranjem proizvodnog pogona ostvario njegov san da poslije 20 godina provedenih u Njemačkoj dođe u svoju domovinu i omogući mladima da svoju perspektivu grade u BiH.

– Plan ovog projekta proizvodnje u Bosni i Hercegovini ulazi u drugu fazu. Obuke radnika su uspjesno završene. Dosadašnja proizvodnja od 10 odsto, u narednom periodu će se povisiti na 50%, a uz nove investicije u mašine otvaraju se i nova radna mjesta. Proizvodit ćemo dijelove za 13 vrsta vatrogasnih vozila. Ovdje će uskoro biti zaposleno 30 mladih radnika, s tim da će ih u narednom periodu biti znatno više. Danas predstvaljamo prvi vatrogasni kamion, najmoderniji u svijetu, a na njemu piše da je proizveden u Bosni i Hercegovini, rekao je Bešlić.

Prisutnima se danas obratio i direktora firme „Lentner GmbH“ iz Njemačke Hausmann Mathias.

– Kada sam prvi puta došao u Živinice decembra prošle godine načelnik mi je mnogo toga obećao, ali sam to prihvatao s nevjericom. Međutim, prevario sam se jer su je on i ova lokalna zajednica učinili mnogo više od očekivanog, tako da čestitam na tim potezima koji su privukli našu pažnju. Ovdje u BiH smo srdačno primljeni, bolje nego igdje. I dalje ćemo širiti poslovnu saradnju, rekao je on, izvijestio je portal Zivinice.ba s lica mjesta.

Nakon obraćanja načelnika Samira Kamenjakovića, Suada Bešlića, Hausmanna Mathiasa i Denisa Zvizdića, promovirano je novo vatrogasno vozilo pod proizvodnom markom „Made in BiH“, a potom se pristupilo presjecanju vrpce proizvodne hale, čime je zvanično označen početak rada firme “Sućo” d.o.o. Živinice.

Lentner GmbHSućovatrogascivatrogasna jedinicavatrogasna vozila