Usvojen Izvještaj o izvršenju Budžeta za prvih šest mjeseci ove godine

Na jučer održanoj 10. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Živinice usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Živinice za prvih šest mjeseci ove godine, odnosno za period 01.01.2020.-30.06.2020. godine.

Naime, uprkos stanju nesreće i krizi pruzrokovanoj pandemijom COVID-19, Grad Živinice je u prvih šest mjeseci u ovoj godini ostvario i suficit od 1,9 miliona KM.

Dakle, Grad Živinice je u prvoj polovini ove godine ostvario budžetska sredstva u iznosu od 10 miliona KM, dakle 38% od planiranih sredstava za 2020. godinu, što je izuzetan uspjeh s obzirom na vanredno stanje i probleme u društvu i privredi prouzrokovano virusom COVID-19.

U prvih šest mjeseci ove godine, utrošeno je 7 miliona KM budžetskih sredstava, što je 34% od planiranih budžetskih sredstava na godišnjem nivou.

Novac od suficita, odnosno višak koji je ostvaren u bužetu, daje sigurnost da će svi planirani projekti u ovoj godini biti i završeni bez obzira na stanje izazvano pandemijom COVID-19.

“Ono što zaista želim s ponosom naglasiti da je Bužet Grada Živinice, iako smo imali stanje krize izazvano virusom COVID-19 i mjere koje su sprečavale određene aktivnosti izvršenja i punjenja Budžeta, napunjen oko 10 miliona maraka u prvih šest mjeseci, a ono što je posebno indikativno da smo u prvih šest mjeseci bili u suficitu 1,9 miliona KM, što nam daje sigurnost izvršenja svih projekata koji su upisani u gradskom Budžetu. Imali smo negdje oko 7 miliona utrošenih sredstava, dakle 38% smo imali punjenje Budžeta, a 34% potrošnju, tako da smo vodili računa o fisikalnom okviru i stabilsnosti Budžeta što je ona najvažnija poruka. Ono što želim kazati da će uglavnom svi projekti koji su planirani u Budžetu biti pokrenuti i ono što je najvažnije našim građanima bit će urađeni u ovoj godini”, kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

budžetsjednica