Zimska rehabilitacija za djecu i mlade oboljele i izliječene od malignih oboljenja sa područja Tuzlanskog kantona

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti sa područja Tuzlanskog kantona „PIPOL“, od 19. do 21.januara 2018.godine,  u sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići realizovalo je projekat zimske rehabilitacije za djecu i mlade oboljele i izliječene od malignih oboljenja sa područja Tuzlanskog kantona, u kojem je uzelo učešće oko osamdeset korisnika Udruženja. Cilj projekta „U zdravom tijelu zdrav duh“ bio je da se doprinese zaštiti, očuvanju i unapređenju zdravlja djece i mladih boravkom u čistoj i ekološkoj sredini, sa jedne strane, a implementacijom zabavnih, okupacionih, sportskih i rekreativnih aktivnosti da se oporavi dječiji duh, doprinese razvoju  pozitivne i pokretačke energije za nove životne izazove, obaveze i borbe koje su pred njima.

Tokom trodneve rehabilitacije djeca i mladi oboljeli i izliječeni od raka sa područja Tuzlanskog kantona, u pratnji svojih roditelja, uživali su u brojnim slobodnim aktivnostima: sankanju, skijanju, grudvanju i drugim zimskim radostima, obilasku ZOO vrta, terapijskom jahanju konja, vježbanju u savremeno opremljenoj teretani, kupanju u zatvorenim bazenima, boravku u Spa centru… Pored slobodnih, mališani i mladi iz Udruženja „PIPOL“ učestvovali su i u organizovanim aktivnostima i radionicama u kojima su pokazali zavidne lične sposobnosti, kreativnost i snalažljivost kao i timsko zalaganje zbog čega su nagrađeni posebnim priznanjima a sreću su okušali i u tomboli.

S obzirom da se bliži obilježavanje Međunarodnog dana djece oboljele i izliječene od raka, organizovana je i kreativna radionica za mame i djecu na kojoj su se izrađivale zlatne vrpce, koje predstavljaju međunarodno priznati simbol borbe protiv raka u dječijem dobu.

Pokrovitelj projekta bili su Vlada FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva a projekt se realizovao u okviru programa i projekata koji se finansiraju iz sredstava dijela prihoda  ostvarenih u budžetu Federacije    BiH po osnovu naknada za privređivanje igara na sreću.

Udruženje „PIPOL“ – Amra Saračević – predsjednica Udruženja

bolestleukemijaoboljenjerak