Živinice: Ispraćene prve grupe učesnika na Marš mira 2017.

Ispred zgrade Općine Živinice jutros je u 08,00 sati krenula je prva grupa građana Općine Živinice, učesnika Marša mira 2017. Živinice – Nezuk – Srebrenica, u organizaciji Općine Živinice i udruženja RVI Živinice.

U znak sjećanja na stradale u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine, grupa od 34 mladih učesnika, jutros su krenuli u Srebrenicu kako bi odali počast žrtvama genocida.

Učesnike je jutros ispratio Općinski načelnik Samir Kamenjaković koji će ih, također, posjetiti u nedjelju (09.07.2017.) u mjestu Mravinjci, u večernjim satima, kako bi im dao apsolutnu podršku i pomoć na ovom putu.

Druga grupa od 50 učesnika ispraćena je danas u 15,30 sati, a trećoj grupi učesnika će ispraćaj biti upriličen sutra (subota) sa početkom u 06,00 sati.

Prema planu, učesnici će se u Mjesnoj zajednici Nezuk pridružiti ostalim učesnicima Marša mira koji dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine i inostranstva, odakle će nastaviti svoj pohod prema Srebrenici.

Marš mira traje 3 dana, od 8. do 10. jula svake godine, s isto toliko etapa. Svaka etapa duga je između 25 i 30 km, ukupno 100 km.

Učesnici prolaze sljedećom maršrutom:

Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

mars mirapotocarisrebrenica