Arnaut traži hitnu uspostavu COVID QR certifikata

 

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut uputio je danas Inicijativu kojom se od Ministarstva civilnih poslova BiH (MCP) traži da uspostavi proces izdavanja jedinstvenih COVID-19 certifikata sa QR kodom radi korištenja u inostranstvu.

Arnautova Inicijativa MCP-u nudi dvije opcije: Ili da samo ministarstvo otpočne izdavanje ovih certifikata, na osnovu potvrda o vakcinisanju ili prebolovanom COVID-u koje pribavi od entitetskih i kantonalnih zdravstvenih organa, odnosno koje mu sami građani dostave, ili kroz kreiranje jedinstvenog obrasca takvog certifikata koji bi potom izdavali ti niži nivoi vlasti.

Arnaut je u Inicijativi istakao da je entitetska i kantonalna nadležnost nad pitanjima zdravstvene zaštite i administracije nesporna, ali i da je također jasno da prema državnom zakonu MCP ima nadležnost za “usklađivanje planova entitetskih tijela vlasti i definisanje strategije na međunarodnom planu” u području zdravstva.

– S obzirom da potvrde o vakcinisanju i prebolovanom COVID-u sada izdaje dvanaest različitih organa, one nisu uniformne, te se građani BiH suočavaju sa brojnim teškoćama prilikom ulaska u strane države, odnosno izlažu nepotrebnim troškovima testiranja, a konkretni problemi su prijavljeni u slučaju Češke Republike, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih – navodi Arnaut.

Arnaut je također u inicijativi istakao da “s obzirom da bi se QR certifikati izdavali isključivo za potrebe njihovog korištenja van granica Bosne i Hercegovine, odnosno na međunarodnom nivou, te da bi bili izdavani isključivo na osnovu već postojećih potvrda izdanih od nadležnih entitetskih, kantonalnih i organa Brčko distrikta BiH, MCP bi postupanjem po ovoj Inicijativi u potpunosti ostao u okviru svojih nadležnosti, bez obzira na koju se od navedenih opcija odluči”.

 » Izvor

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više