Bećirović: Bolje je sankcionirati neodgovorne pojedince nego dozvoliti ugrožavanje mirovnog procesa

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović ukazao je tokom susreta s kongresmenom Sjedinjenih Američkih Država Michaelom Turnerom iz Savezne države Ohio na važnost snažnijeg angažmana američke administracije u BiH.

Bećirović je istaknuto da snažna podrška Sjedinjenih Američkih Država ulasku BiH u NATO i Evropsku uniju predstavlja garanciju za mir i sigurnost u regiji, posebno jer nove geopolitičke okolnosti nalažu potrebu novog i odlučnijeg angažmana Zapada prema BiH i regiji.

Član Predsjedništva BiH je konstatovao da sankcije pojedinim političarima u BiH nisu najsretnije rješenje, ali da jesu nužne u slučajevima kada pojedinci, poput predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ugrožavaju temelje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Smatra da je bolje sankcionirati neodgovorne pojedince nego dozvoliti im da ugrožavaju mirovni proces, navedeno je u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

Zahvalio je i na dosadašnjoj podršci i pomoći reformskim naporima Bosne i Hercegovine na putu ka euroatlantskim integracijama, borbi protiv korupcije te uspostavljanju vladavine prava.

Kongresmen Turner, zajedno sa senatorom Johnom McCainom, najzaslužniji je član Kongresa za prijem Crne Gore u NATO. Obavljao je dužnost gradonačelnika grada Daytona u vrijeme pregovora o zaustavljanju rata u BiH u vojnoj bazi na periferiji grada.

 

RTV Slon/Fena

The post Bećirović: Bolje je sankcionirati neodgovorne pojedince nego dozvoliti ugrožavanje mirovnog procesa appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više