BiH Rusima izvozi lijekove, a Amerikancima dušeke

Ukupan izvoz iz BiH u Rusiju za proteklih osam mjeseci iznosio je 35,5 miliona  KM, dok je u istom periodu ove godine izvoz u SAD bio težak 116,6 miliona maraka KM.

Potvrđeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH, čiji podaci, ujedno, pokazuju zanimljivu raspodjelu proizvoda iz BiH u ove dvije svjetske sile.

Kada je u pitanju Rusija, najviše smo, u proteklih osam mjeseci, u tu zemlju poslali farmaceutskih proizvoda, a vrijednost iznosi 20,8 miliona KM.

“Izvezeni su lijekovi pripremljeni u oblike ili pakovanja za prodaju u vrijednosti od 15,5 miliona KM, te ostali lijekovi koji sadrže vitamine, vrijedni 5,3 miliona KM, dok ostali farmaceutski proizvodi čine 4.015 KM”, rekli su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Na drugoj poziciji, kada je riječ o izvozu u Rusiju, našlo se voće, odnosno jabuke, kruške i dunje, vrijednosti 6,2 miliona KM, a na trećem mineralna goriva (npr. motorna ulja), u ukupnom iznosu od 3,8 miliona KM.

S druge strane, kada je riječ o SAD, tamo smo od januara do avgusta najviše izvezli proizvoda u koje spadaju, primjera radi, nosači madraca, madraci, jorgani, a vrijednost je 38,4 miliona KM

Nešto manja vrijednost, u iznosu od 34 miliona KM, otpada na oružje i municiju, te njihove dijelove, a na trećem mjestu izvoznih proizvoda za SAD našli su se eksplozivi i slični proizvodi, u vrijednosti od 9,7 miliona KM.

Prema podacima Agencije za statistiku, od januara do avgusta izvoz BiH je iznosio 11 milijardi 889 miliona KM, što je za 35,8 odsto više nego u istom razdoblju 2021. godine, dok je uvoz iznosio 18 milijardi 523 milijuna KM.

Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuju da se ni SAD ni Rusija nisu našle u top 10 država u koje najviše izvozimo. Na prvom mjestu je, naime, Njemačka, na drugom Hrvatska, na trećoj poziciji je Srbija, a na četvrtoj Italija, na petoj Austrija. Slijede Slovenija, Crna Gora, Nizozemska, Mađarska i Francuska.

U istom periodu najviše smo uvozili iz Hrvatske, Srbije, Njemačke, Slovenije, Italije, Turske.

“Pokrivenost uvoza izvozom od januara do avgusta 2022. iznosila je 64,2 odsto, dok je spoljnotrgovinski robni deficit iznosio šest milijardi i 634 miliona KM”, naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

RTV Slon/Akta.ba

The post BiH Rusima izvozi lijekove, a Amerikancima dušeke appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više