BiH utvrdila cjenovnik: I građani Srbije i Crne Gore plaćat će propusnice

Bosna i Hercegovina planira da građanima Srbije i Crne Gore koji žive u pograničnim dijelovima tih zemalja izdaje i naplaćuje pogranične propusnice, kao što je to praksa koja već godinama važi za državljane Hrvatske.

Zanimljivo je, međutim, to što hrvatski državljani za ovaj dokument plaćaju 60 maraka, dok je predložena cijena za građane preostale dvije komšijske zemlje niža za 10 KM.

“Propusnice koje se odnose na državljane Crne Gore trebalo bi da zažive uskoro, dok je nezahvalno prognozirati kada bi to trebalo da bude slučaj i za građane Srbije”, rekao je izvor “Nezavisnih novina”.

U Prijedlogu pravilnika o cijeni pograničnih propusnica, o kojem bi trebalo da se izjasni Savjet ministara BiH, propisana je visina naknade koja se plaća u postupku izdavanja pograničnih propusnica za građane Hrvatske, za stanovnike pograničnog područja Crne Gore i za stanovnike pograničnog područja Srbije, kao i način uplate i namjena sredstava ostvarenih po ovom osnovu.

“Visina naknade za pogranične propusnice koje se izdaju građanima Hrvatske je 60 KM, a za pogranične propusnice koje se izdaju stanovnicima pograničnog područja Crne Gore i Srbije 50 KM”, navodi se u ovom dokumentu.

Sredstva ostvarena izdavanjem pograničnih propusnica, kako se dodaje, biće uplaćivana na jedinstveni račun Ministarstva finansija i trezora BiH.

Po osnovu propusnica koje su prošle godine izdate stanovnicima Hrvatske, BiH je prihodovala 81.000 maraka.

“Prošle godine je izdano 1.350 pograničnih propusnica državljanima Republike Hrvatske. Cijena je 60 KM i izdaje se na najviše pet godina”, potvrdila je u izjavi za “Nezavisne novine” Franka Vican, portparol Granične policije BiH.

Prema sadašnjoj praksi za građane Hrvatske, pogranična propusnica im se povezuje sa njihovim dokumentom kojim se traži njeno izdavanje.

“Na primjer, ako je na osobnoj iskaznici Republike Hrvatske rok važenja do 2023. godine, pogranična propusnica se izdaje do 2023. godine”, precizirala je Vicanova.

Pograničnu propusnicu može podnijeti svaki stanovnik pograničnog područja koji na nju ima pravo, a njenom nosiocu služi za prelazak državne granice pod uslovima pograničnog režima.

Sporazumom između BiH i Hrvatske o pograničnom prometu, koji datira od sredine 2013. godine, definisano je da je za njihovo izdavanje u BiH za stanovnike pograničnog područja Hrvatske nadležna Granična policija BiH.

Stanovnici pograničnog područja Hrvatske, kako je ranije saopšteno, zahtjev za izdavanje pogranične propusnice mogu podnijeti nadležnoj jedinici Granične policije BiH, kao i diplomatskoj misiji ili konzularnoj kancelariji BiH u Hrvatskoj.

Pogranično područje, inače, prostire se uz zajedničku državnu granicu i uključuje naselja u BiH i na teritoriji susjednih država. Preciznije, u pitanju je područje koje se prostire od pet kilometara u dubinu od zajedničke državne granice.

Prelazak državne granice pod uslovima pograničnog režima dopušten je preko graničnih prelaza otvorenih za pogranični i međunarodni saobraćaj nosiocima pogranične propusnice, i to samo preko graničnih prelaza i prelaznih mjesta koji su upisani u pograničnu propusnicu.

Dokumentacija neophodna za izdavanje pogranične propusnice treba da sadrži i dokument kojim se može dokazati opravdana potreba za redovnim prelaskom zajedničke državne granice pod uslovima pograničnog režima.

U pitanju su, recimo, dokumenti koji dokazuju poveznicu sa pograničnim područjem u smislu ekonomske, socijalne, porodične i druge veze. Može to, primjera radi, biti i posjedovni list, zemljišnoknjižni izvadak, potvrda o zaposlenju, potvrda o školovanju itd.

RTV Slon/ Nezavisne novine

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više