BiH uvozi goveda, a izvozi patke

Uvoz živih životinja u Bosnu i Hercegovinu tokom 10 mjeseci ove godine bio je veći 20 puta u odnosu na izvoz.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH pokazuju da su u zemlju tokom ove godine uvezene žive životinje u vrijednosti od 53,9 miliona KM, odnosno nešto više od 13 miliona kilograma. Sa druge strane, za isto vrijeme iz zemlje je izvezeno samo 645.310 kilograma žive stoke, u vrijednosti od oko 2,8 miliona KM.

Kada je riječ o pojedinačnim kategorijama, najveća vrijednost uvezenih živih životinja odnosi se na goveda i iznosila je 36,2 miliona KM za 8,3 miliona kilograma, a u BiH su stigla iz Srbije, Rumunije, Hrvatske, Mađarske i drugih zemalja.

Slijede ovce i koze, za čiji je uvoz je izdvojeno 8,8 miliona KM, a uvezene su iz Srbije, Rumunije, Hrvatske i Češke. Ukupno 4,7 miliona maraka izdvojeno je za mađarske, srpske i španske patke, guske, ćurke i biserke. Tačno milion manje izdvojeno je za svinje iz Hrvatske, Danske i Njemačke.

Prema podacima, najviše se izvozilo u Srbiju i Crnu Goru. Više od polovine mršavog izvoza, tačnije 1,5 miliona maraka, odnosi se na izvoz pataka, gusaka, ćurki i biserki, koje su iz BiH otišle u Srbiju i Crnu Goru. Zatim, slijedi izvoz goveda u vrijednosti od 647.249 KM te svinja u iznosu od 451.715 maraka.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da prekomjerni i nekontrolisani uvoz najviše doprinosi urušavanju farmerske proizvodnje. Kao direktnog krivca za to prozvao je Savjet ministara BiH.

“Oni su direktni i odgovorni krivci koji ne uvode zaštitne mjere u uslovima pandemije, u uslovima smanjene potrošnje, kada sve normalne države vode brigu o prehrambenoj sigurnosti svog stanovništva. Kod nas je to sve apsurd, nemanje političke volje da se to uradi”, ističe on.

Marinković navodi da u uslovima visokih cijena žitarica, uljarica i stočne hrane, nijedan farmer i stočar ne može raditi ni na ivici rentabilnosti, a kamoli da ima dobit.

I Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, ističe da se žive životinje uvoze nekontrolisano u BiH. To, kaže on, nije normalno.

“Mi tražimo da se država uključi u zaštitu domaće proizvodnje, domaćih poljoprivrednika”, kaže on.

Bićo ističe da izvoznici uvoze živu stoku u zemlju, drže je od jednog do dva mjeseca, obilježe je, a zatim izvoze kao domaći proizvod, a što, kako on kaže, nije ni blizu toga.

Darko Banjac, predsjednik Udruženja farmera RS, kaže da se poljoprivreda u BiH i RS uništava 20 godina te da će iduće godine stočni fond biti prepolovljen.

“Stočni fond se smanjuje iz dana u dan, a iduće godine će tek biti katastrofa, zato što nemamo ni kukuruza, niti žita, čiji rod je podbacio”, kaže on.

Prerađivački lobi pravi šeme koje njima odgovaraju, a političari ih slušaju, kaže Banjac, i dodaje da poljoprivrednike niko ništa ne pita.

On ističe da uvozne životinje nisu kvalitetnije od domaćih, jer su ovdje zdraviji i hrana, i zemlja, i vazduh.

RTV Slon/Nezavisne novine

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više