BiH za pet godina platila 34,8 miliona KM naknade na neiskorištene kredite

Bosna i Hercegovina po osnovu naknada na odobrena, a ne povučena kreditna sredstva sredstva u posljednjih pet godina platila je 34,8 miliona KM.

Ubjedljivo najviše plaćeno je u 2021. godine i to čak 10,6 miliona KM, dok je godinu ranije plaćeno najmanje i to 4,1 milion KM.

U Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine, odgovarajući na jedno od poslanički pitanja navode da se u okviru obaveza koje se plaćaju kreditorima, osim glavnice i kamate, plaćaju i troškovi neangažavanog dijela kreditnih sredstava tj. “commitment fee”.

“Commitment fee je naknada koja se plaća na neangažovanu kreditnu liniju, odnosno na neangažovani dio kreditnih sredstava i uglavnom je određen kao fiksan procenat koji se obračunava na neangažovani iznos kredita. Zajmoprimac plaća naknadu kao kompenzaciju za držanje sredstava na otvorenoj kreditnoj liniji , odnosno za osiguranje isplate kreditnih sredstava na specifične datume u budućnosti”, naveli su u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

The post BiH za pet godina platila 34,8 miliona KM naknade na neiskorištene kredite appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više