BiH zaradila više od 76 miliona KM kontrolišući svoje nebo

Podsjećamo, BiH je preuzela kontrolu nad svojim nebom 5. decembra 2019. godine u svom cjelokupnom zračnom prostoru i to se desilo prvi put nakon 1992. godine.

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta BiH, donijelo Odluku o raspoređivanju prihoda ostvarenih po osnovu pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi (rutne naknade) u vazdušnom prostoru BiH za 2020. godinu.

Odlukom je procijenjeno da ukupni planirani prihodi po osnovu pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi iznose 76.840.504 KM.

“U skladu sa ovom odlukom, Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) bit će raspoređeno 67.995.920 KM, uključujući troškove Evrokontrola u iznosu 4.199.690 KM, a Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) 2.234.111 KM”, naveli su.

Pružalac usluga izvan Bosne i Hercegovine, Hrvatska kontrola vazdušne plovidbe (CCL) dobit će 6.610,473 KM.

To se smatra otvaranjem jednog važnog poglavlja u historiji civilnog zrakoplovstva Bosne i Hercegovine.

BiH je inače od 2014. godine preuzimala odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi svojim nebom. Tada je preuzela kontrolu nad prostorom do 10.000 metara nadmorske visine, dok su susjedi nastavili nadgledati saobraćaj iznad 10.000 metara i time ubirati prihode.(Klix.ba)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više