BKC TK: U srijedu, 1. decembra, promocija romana “Arije, prvi djed bosanski”

Promocija romana “Arije, prvi djed bosanski”, autorice Tahani Komarice iz Sarajeva, bit će održana u Maloj galerij BKC-a Tuzlanskog kantona u srijedu, 1.12.2021. godine.

Roman “Arije, prvi djed bosanski” utemeljen je na historijskim činjenicama koje su autorici bile dostupne tokom njenog istraživanja o počecima Crkve bosanske u Iliriku, u doba Konstantina I Velikog.

Tokom spomenutog istraživanja autorica je uočila više historijskih nelogičnosti koje smo i sami učili u nastavnom procesu. Dublje istraživanje je pokazalo da dolazi do zbrke s pojmovima i hronologije dešavanja, te da je Bosna i Hercegovina odigravala veoma važne uloge na političkoj i historijskoj sceni Evrope i u doba velikog Rimskog carstva za vrijeme cara Konstantina I Velikog. Postavlja se mnogo pitanja između ostalog da li je zaista Crkva bosanska bila “heretična”? Odakle toliki otpor zvanične crkve prema Crkvi bosanskoj? Dio hronologije monoteizma i politeizma na području Ilirika?

Roman je napisan u “živoj” i zanimljivoj formi kako bi potakao čitaoce da istražuju o svojim korijenima bez “suhe” historijske lekcije. Sadrži i historijsku i ljubavnu priču, dozirano trilera i kriminalistike i daje uvid u razumijevanje monoteizma i problema koji su se javili u periodu od uzdizanja Isa a.s. do pojave Muhammeda a.s., dakle 325. godina i zasjedanje Nicejskog sabora.

Roman je iz štampe izašao u julu 2021. godine, a odabran za program u tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji “Andrićevi dani 2021” u Travniku. Roman je promovisan i u okviru kulturnih manifestacija u Visokom i Kiseljaku.

Promotori u Tuzli će biti književnica Kadifa Tahirović i prof. dr. Nezir Halilović, koji je uz prof. dr. Fahiru Fejzić-Čengić i recezent romana.

Promocija u JU BKC TK bit će održana srijedu. 1.12.2021. godine sa početkom u 18.00 sati, a u skladu sa trenutnim higijensko-epidemiološkim mjerama.

O autorici:

Tahani Komarica (1978.) je rođena i živi u Sarajevu. Trenutno je doktorant na Filozofskom fakultetu u Tuzli na odsjeku za Komunikologiju. Magistrirala je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu odsjek za komunikologiju, te diplomirala na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu odsjek razredna nastava . Autor je romana „Iza mušebaka“ koji je objavljen 2017. godine, te više stručnih i naučnih tekstova iz oblasti komunikologije. Urednik je romana „Adem – Praotac u nama“ autora prof. dr. Nezira Halilovića, a tehnički je pripremila i uredila knjigu prof. dr. Fahira Fejzić Čengić “Medijski zapis o zemlji”.

Izvodi iz recenzija:

„Riječ je o neobičnoj historijskoj priči koja je smještena u godine oko 320-tih, s početka četvrtoga stoljeća na prostore Rimske Imperije u doba  vrhunca vladavine imperatora Konstantina Augustina… Spletke kojima će Konstantin Augustus i njegovi saradnici sprječavati herezu i njene nositelje vrijedi upratiti u trilerski zanimljivim pasažima ovoga romana….“

Prof. dr. Fahira Fejzić-Čengić

„Tahani Komarica nas sve vrijeme romana iz događaja u događaj, iz mjesto u mjesto, iz lika u lik, vodi koristeći svoje umijeće pisanja vrhunske rečenice, koja obiluje takvim sintagmama da je slobodno možemo nazvati „Kraljica sintagme“. Iako piše prozu ona se naprosto guta i doživljava kao poezija, jer joj se nema šta ni dodati ni oduzeti, iz opisima i emocijama bogatim rečenicama naprosto izbija snažan naboj koji budi maštu, proizvodi živopisne slike i vodi nas kroz ovo nezaboravno putovanje u prošlost drevne Bosne i potragu za izvorom naše jednostavnosti, prirodnosti i cijenjenja mudrih skromnih ljudi, istinskih vjernika, kao što je bio Arije.“

Prof. dr. Nezir Halilović

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više