BKC Živinice predstavom ˝Kuća bez vrata˝obilježili Noć teatra

U sklopu manifestacije ˝Noć teatra –Noć teatra BiH 2021.˝ publika je u nekoliko gradova BiH  imala priliku uživati u mnogim kulturnim sadržajima.

Manifestacija “Noć teatra”, koja ima za cilj promociju scenskih umjetnosti, i ove godine je nizom različitih pozorišnih predstava i ostalih oblika scenskih umjetnosti obradovala sve ljubitelje  ove umjetnosti.

U okviru “Noći teatra” u BiH  pozorišta su u nekoliko gradova otvorilo svoja vrata posjetiocima da bi ih bogatim repertoarom i dodatnim sadržajima podsjetili na značaj ovih hramova kulture, a najmlađe navikli da odlaze u pozorište.

U Živinicama je ove godine po prvi puta obilježena Evropska noć teatra predstavom ˝Kuća bez vrata ˝koja je rađena u produkciji BKC Tuzla.

Predstava “Kuća bez vrata” je nastala je po motivima književnih djela Nedžada Ibrišimovića, a dramaturgiju i režiju predstave potpisuje Gradimir Gojer.

Inspiracija za predstavu „Kuća bez vrata“ dolazi od bogatog proznog djela akademika Nedžada Ibrišimovića. U predstavi se koriste tekstovi Ibrišimovićeve proze, poezije, ali i tekstovi pjesnika Rumija i samog dramatizatora i reditelja teksta.

Predstava je bazirana na iskustvima dvije vrste teatra: Poetskog i teatra apsurda. U predstavi dominira specifična vizija egzistencializma i specifične zapitanosti pred tajnama čovjekovog života.

Đakometijevski intonirana scenografija Harija Ejubovića svojim pristupom oslobađa prostor u prvom planu za snažnu glumačku ekspresiju, a sama scenografija je umjetnički akt unutar ove predstave.

U predstavi igraju: Damir Mahmutović, Damir Altumbabić, Alisa Brkić, Faruk Uščuplić i Samina Mujkanović. Scenograf je Hari Ejubović, svjetlo je radio Husein Ahmetašević, a ton Muharem Ibišević i Ejub Junuzović. Producent na projektu je Hazim Mujčinović.

Dijana Svrakić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više