BKC Živinice: promocija romana prof. Mirsada Mustafića

U utorak 15.novembar, sa početkom u 17 sati, u BKC Živinice održat će se promocija dvije knjige  profesora Mirsada Mustafića: roman “Bratunačka sultanija” i zbirka pripovjedaka “Užičanka Emina”.

Promotori će biti prof. Larisa Ćustendil i mr. Alija Mrkonjić.

Prof. Mirsad Mustafić je plodni stvaralac u oblasti književnosti i do sada je iz štampe izašlo 18 knjiga različitog sadržaja, od čega 12 romana i 6 zbirki pripovjedaka.

Knjiga “Užičanka Emina” osamnaesto je po redu literarno djelo Mirsada Mustafića. Riječ je o zbirci pripovjedaka kojih je ukupno dvadeset i jedna. Svaka od njih posvećena je na neobičan način ljudima i događajima iz Srebrenice, bilo da su ovi događaji vezani za razdoblje sredine 19 stoljeća, kada se zbog ubrzanog slabljenja Osmanske države događa prvi značajniji progon muslimana, odnosno Bošnjaka iz Srbije, a koji su na različite načine vezani za Srebrenicu ili njenu okolinu ili pak o neposrednom posljednjem ratu – agresiji koja nas je zadesila 1992.godine.

Drugo djelo odnosi se na  roman čija će se promocija održati 15.novembra je „Bratunačka Sultanija“, koja nam govori o malo poznatom periodu, egzodusu Bošnjaka iz Soko Grada i drugih prekodrinskih krajeva sredinom 19. vijeka, i povezuje to sa genocidom koji su potomci nekadašnjih muhadžira doživjeli u periodu 1992-1995. godine na području Srebrenice, Bratunca i drugih mjesta UN-ove zaštićene zone. U ovom neohistorijskom romanu autor prati sudbine djevojke Sultanije iz Soko Grada (područje između Ljubovije i Krupnja), i njene praunuke Sultanije iz Bratunca.

Više o djelima bit će govora na promociji zakazanoj za 15.novembar u 17 sati, Bosanski kulturni centar Živinice.

         

 

 

 

 

 

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više