Bolest plavog jezika registrovana i u općini Živinice!

Od bolesti plavog jezika ljudi ne obolijevaju. Bolest se suzbija jer nanosi velike ekonomske štete stočarskoj proizvodnji koje se očituju uginućima, gubitkom tjelesne težine, smanjenom proizvodnjom.

“Plavi jezik” je naročito pogađa ovce, manje goveda.

“Bolest ‘plavog jezika’ je akutno virusno oboljenje ovaca, koza i goveda koje prenose insekti (komarci) zbog čega postoji velika opasnost od daljnjeg širenja i pojave epidemije. Bolest ‘kvrgave kože’ je virusno oboljenje goveda koje se prenosi izravnim i neizravnim kontaktom, te ubodom insekata (komarci, krpelji i dr.).

Bolest plavog jezika registrovana je kod ovaca  i na području općine Živinice, potvrđeno nam je u veterinarskoj stanici Živinice.

Budući se radi o virusnoj bolesti lijeka nema, ali postoje preventivne mjere koje mogu doprinijeti sprečavanju pojave bolesti.

Ne obolijeva svaka jedinka, što zavisi i od imunog odgovora organizma, početak bolesti manifestuju odrđeni simptomi koji se jvaljaju kod životinja.

‘Plavi jezik’ se u prvih sedam dana manifestuje veoma visokom tjelesnom temperaturom, životinje prestaju jesti, počinju sliniti, u težim slučajevima se upaljuju sluznice i nastaju čirići u usnoj šupljini. Jezik poprimi plavu boju, otekne toliko da viri iz usta, što stvara karakerističnu sliku po kojoj je bolest i nazvana. Nastane i upala mjesta na koži iz kojih izrasta papak, zbog čega se ovce otežano kreću.

Za Bolest plavog jezika nema efikasnog lijeka ni tretmana. Preventiva bolesti se postiže karantinom, vakcinisanjem i kontrolom prenosnika bolesti. Ono što treba naglasiti da se ne prenosi sa životinja na ljude, niti čovjeku može naškoditi zaraženo meso, ali je za vlasnike životinja šteta ogromna. (TV Živinice- M. Mujcinovic)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više