Bosanski kulturni centar TK Novogodišnjim koncertom zatvara još jednu uspješnu godinu

JU BKC Tuzlanskog kantona je i u drugoj godini rada u specifičnim uvjetima uzrkovanim pandemijom koronavirusa uspio realizirati značajan broj programa i projekata, te zadržati epitet najangažovanije ustanove kulture u Tuzlanskom kantonu, istaknuto je na danas održanoj godišnjoj press konferenciji JU BKC TK.

U 2021. u kojoj je navršio 24 godine rada, Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona je realizirao više od 180 događaja, od kojih 83 bilo namijenjenih široj publici, kojoj na žalost, zbog higijensko epidemiloških mjera protiv Covid 19, ni ove godine nisu mogli „širom otvoriti vrata“.

-U ovoj godini smo imali znatno veći broj kulturnih događa u odnosu na kongresne aktivnosti, a to nam i jeste dugoročni cilj, da publici ponudimo što više događaja koji će obogatiti kulturnu scenu Tuzle i Tuzlanskog kantona. Obzirom da smo cijelu godinu radili u epidemiloškim uslovima koji su nas ograničavali da kreiramo programe za veći broj posjetitelja, projektima iz vlastite produkcije i brojem realizovanih programa moramo biti zadovoljni – istakla je Mirela Ibrahimović Mehanović, direktorica JU BKC TK.

Pored brojnih izložbi, festivala, svečanih akademija, manifestacija, koncerata, promocija knjiga, okruglih stolova, tribina, filmskih projekcija i drugih događaja koje je BKC realizovao kao koproducent, u 2021. godini s ponosom ističu pet manifestacija koje su realizovali u vlastitoj produkciji.

-Radi se o „Danima Nedžada Ibrišimovića“ u okviru kojih je pored izložbe i panel diskusije nastala predstava “Kuća bez vrata”, koja je doživjela više izvođenja i izvan BKC TK, zatim XI Međunarodnom bijenalnom festivalu umjetnosti minijature, Danima evropskog naslijeđa, Danima  audio-vizuelnog naslijeđa i manifestaciji Oktobar – mjesec knjige. Sa vlastitom produkcijom i koprodukcijom sa partnerskim ustanovama nastavljamo i u slijedećoj godini kada ćemo jubilej 25 godina rada obilježiti sa nekoliko velikih projekata koje ćemo najaviti uskoro – rekao je Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova JU BKC TK.

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona u 2021. godine je potpisao sporazume o saradnji sa ustanovama: Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, Fakultet lijepih umjetnosti Nezavisnog univerziteta iz Banja Luka, JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo, JU Bosanski kulturni centar Živinice, JU Centar za kulturu i informisanje Banovići i Univerzitet u Tuzli, sa kojima su već realizovani ili se planiraju zajednički projekti.

Uz angžaman mandžmenta i veliku podršku osnivača u ovoj godini je urađena rekonstrukcija galerijskog prostora, zamijenjen dio dotrajale stolarije, osposobljeni i opremljeni novi kancelarijski prostori, te započet proces klimatizacije i zagrijavanja Velike sale, što je dugogodišnji problem u radu ove ustanove.

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona je u vlastitoj produkciji koristeći kanale društvenih mreža i medijske partnere, više od 20 događaja u ovoj godini emitirao uživo ili ih u cjelosti naknadno učinio dostupnim zainteresiranim gledateljima. Prilagođavajući se novonastalim uvjetima, ali i trendovima i taj segment se planira, u skaldu sa tehničkim uvjetima, dodatno razvijati u godini pred nama.

-U našim planovima ostajemo na putu izmjene percepcije kulturnih centara kao prostora u kojima se primarno samo priređuju kulturni događaji. Želimo biti centar koji će kreirati više događaja u vlastitoj produkciji po kojima ćemo biti prepoznatljivi, te biti pokretači inicijativa i programa koji će rezultirati pozitivnim promjenama u društvu – istakao je Nedim Ćudić, stručni saradnik za odnose s javnošću JU BKC TK.

Svečani Novogodišnji koncert mješovitog hora „Lege Artis“  tradicionalno je posljednji događaj u godišnjem program BKC TK. Tako će biti i ove godine, a Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona je suorganizator koncerta.

-Dijelim zadovoljstvo što ova tradicija saradnje sa vrijednim timom BKC-a traje već osam godina i što baš naš koncert zatvara još jednu uspješnu godinu ovog hrama kulture. Ovaj koncert se svojim kvalitetom nametnuo kao jedan od najatraktivnijih događaja u kulturnoj ponudi Tuzle i iz godine u godinu radimo na tome da bude još kvalitetniji. Ove godine imamo zadovoljstvo da će uz domaće umjetnike, nastupiti i odlični horski ansambli iz regije, te izvrsni solisti– istakao Jasmin Hasić, umjetnički rukovodilac mještovitog hora „Lege Artis“, koj ije najavaio sutrašnji koncert.

Koncert će biti održan u velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, u utorak 28. decembra u 19 sati, uz slobodan ulaz i poštovanje svih preporučenih epidemioloških mjera.

 

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više